Νέο κατηγορητήριο «καίει» τον Sam Bankman της FTX για δωροδοκίες $40 εκατ.

29/03/2023, 15:13
Νέο κατηγορητήριο «καίει» τον Sam Bankman της FTX για δωροδοκίες $40 εκατ.

Ο συνιδρυτής της FTX προχώρησε σε δωροδοκίες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε τουλάχιστον έναν αξιωματούχο της κινεζικής κυβέρνησης, ισχυρίζονται οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε νέο κατηγορητήριο.

Ο συνιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, έδωσε δωροδοκίες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε τουλάχιστον έναν αξιωματούχο της κινεζικής κυβέρνησης, ισχυρίζονται οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε νέο κατηγορητήριο την Τρίτη.

Επίσης με βάση το κατηγορητήριο ο Bankman-Fried και άλλοι «κατεύθυναν και προκάλεσαν τη μεταφορά» τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα «προοριζόμενα προς όφελος ενός ή περισσότερων κινεζικών κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να τους επηρεάσουν και να τους παρακινήσουν» να ξεπαγώσουν ορισμένους από αυτούς τους λογαριασμούς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λογαριασμοί που ανήκουν στο hedge fund του Sam Bankman-Fried, Alameda Research, ήταν στόχος δέσμευσης από την κινεζική αστυνομία «μέσα ή γύρω από» τον Νοέμβριο του 2021.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται επίσης ότι ο Bankman-Fried και άλλοι «κατεύθυναν και προκάλεσαν η μεταφορά» τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα «προορίζεται προς όφελος ενός ή περισσότερων κινεζικών κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να επηρεαστούν και να τους παρακινηθούν» να ξεπαγώσουν ορισμένους από αυτούς τους λογαριασμούς.

Ο Bankman-Fried και οι συνεργάτες του εξέτασαν και δοκίμασαν «πολλές μεθόδους» για να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς, οι οποίοι περιείχαν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς.

Τελικά, αφού απέτυχαν τόσο οι νομικές όσο και οι προσωπικές προσπάθειες, ο Bankman-Fried συμφώνησε και διέταξε μια δωροδοκία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκλειδώσει τους δεσμευμένους λογαριασμούς, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς.

Το hedge fund της Bankman-Fried χρησιμοποίησε τα μη δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις συναλλαγές της Alameda που προκαλούν ζημιές, συνεχίζοντας αυτό που η κυβέρνηση λέει ότι ήταν απάτη σε πελάτες και επενδυτές για έναν ακόμη χρόνο.

Η FTX και η Alameda κατέρρευσαν τον Νοέμβριο του 2022, αφού οι ανησυχίες για τον ισολογισμό τους μετατράπηκαν σε πραγματική χρεωκοπία. Ο Bankman-Fried αντιμετωπίζει τώρα μια ομοσπονδιακή κατηγορία και αστικές κατηγορίες τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Οι κατηγορίες υποδεικνύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέκτησε νέα στοιχεία σχετικά με τις διεθνείς συναλλαγές του Bankman-Fried και έρχονται μία ημέρα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χαστούκισαν το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Binance με ισχυρισμούς για διευκόλυνση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και παραβιάσεις του νόμου περί παραγώγων των ΗΠΑ.