«Ύβρις, ανικανότητα και απληστία» οι αιτίες της πτώσης της FTX σύμφωνα με έκθεση της νέας διοίκησης

11/04/2023, 17:20
«Ύβρις, ανικανότητα και απληστία» οι αιτίες της πτώσης της FTX σύμφωνα με έκθεση της νέας διοίκησης

Η νέα ομάδα διαχείρισης της FTX δημοσίευσε μια αρχική έκθεση σχετικά με το τι οδήγησε στην κατάρρευση του χρεοκοπημένου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων.

Η νέα ομάδα διαχείρισης της FTX δημοσίευσε μια αρχική έκθεση σχετικά με το τι οδήγησε στην κατάρρευση του χρεοκοπημένου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, δίνοντας μια καταδικαστική εικόνα των εργασιών του υπό την ηγεσία του έκπτωτου ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Sam Bankman-Fried.

Οι οφειλέτες της FTX, με επικεφαλής τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο και διευθυντή αναδιάρθρωσης, John J. Ray III, έγραψαν στην επισκόπηση υψηλού επιπέδου ότι «ενώ η αποτυχία του Ομίλου FTX είναι νέα στην άνευ προηγουμένου ζημιά που προκάλεσε σε έναν εκκολαπτόμενο κλάδο, πολλές απο τις βασικές αιτίες της πτώσης είναι οικείες: ύβρις, ανικανότητα και απληστία».

«Παρά τη δημόσια εικόνα που επιδίωκε να δημιουργήσει μια υπεύθυνη επιχείρηση, ο Όμιλος FTX ελέγχονταν αυστηρά από μια μικρή ομάδα ατόμων που έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για τη θέσπιση κατάλληλου πλαισίου εποπτείας ή ελέγχου», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτά τα άτομα κατέπνιξαν τη διαφωνία, ανακάτεψαν και έκαναν κατάχρηση εταιρικών κεφαλαίων και κεφαλαίων πελατών, είπαν ψέματα σε τρίτους για την επιχείρησή τους, αστειεύονταν εσωτερικά για την τάση τους να χάνουν τα ίχνη των εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία και έτσι προκάλεσαν την κατάρρευση του Ομίλου FTX τόσο γρήγορα όσο είχε μεγαλώσει», πρόσθεσε.

Η έκθεση αναφέρει ότι υπό την καθοδήγηση της πρώην ηγεσίας, η FTX και οι θυγατρικές της οντότητες δεν είχαν την κατάλληλη διαχείριση, διακυβέρνηση και οργανωτική δομή που ήταν απαραίτητη για το μέγεθός της, καθώς και τους οικονομικούς και λογιστικούς ελέγχους που απαιτούνται για μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε τις εσωτερικές επικοινωνίες του BankmanFried για να αντικατοπτρίζει την κακή τήρηση αρχείων στην Alameda Research, το συνδεδεμένο hedge fund που συνίδρυσε, όπου φαινόταν να αναγνωρίζει τα χαλαρά οικονομικά στοιχεία του οργανισμού και να απορρίπτει το ζήτημα.

Αρκετά πρώην στελέχη της FTX και της Alameda αντιμετωπίζουν σήμερα ομοσπονδιακές κατηγορίες που σχετίζονται με αποτυχίες των εταιρειών, οι οποίες οδήγησαν σε ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πελάτες.