Steve Wozniak: «Πάρε Tesla, για να δεις την τεχνητή νοημοσύνη να προσπαθεί να σε σκοτώσει!»

10/05/2023, 13:31
Steve Wozniak: «Πάρε Tesla, για να δεις την τεχνητή νοημοσύνη να προσπαθεί να σε σκοτώσει!»

Μια ενδιαφέρουσα άποψη φαίνεται να έχει για τα μοντέλα της αμερικανικής μάρκας, ο συνιδρυτής της Apple!

Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού της Tesla, έχουν αποτελέσει ένα αρκετά αμφιλεγόμενο ζήτημα στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με άλλους να δηλώνουν υπέρ της ημι-αυτόνομης οδήγησης και άλλους να αρνούνται κατηγορηματικά. Μία από τις πιο πρόσφατες προσωπικότητες που φαίνεται να εναντιώνεται απέναντι σε αυτές τις μοντέρνες τεχνολογίες είναι ο Steve Wozniak, συνιδρυτής του κολοσσού που ακούει στο όνομα Apple.

Σε συνέντευξη του που έδωσε πρόσφατα στο CNN, ο Wozniak ερωτήθηκε αν αρχικά έχει κάποια επαφή ή επικοινωνία με τον CEO της Tesla, Elon Musk. Δήλωσε πως δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ προσωπικά αλλά ότι θαυμάζει την αναγνωρισιμότητα που έφερε η εταιρεία του στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως έχει μία θετική εικόνα για την αμερικανική μάρκα γενικότερα, καθώς στην συνέχεια έδειξε την ελαφρά δυσαρέσκεια του σχετικά με τις δηλώσεις του Musk που αφορούν τις ικανότητες που θα έχουν σύντομα τα συστήματα ADAS.

Αν και ο Wozniak αποτέλεσε έναν από τους πρώτους πίστεψαν στο όραμα και την επιτυχία της Tesla, ο ίδιος δηλώνει πως δεν είναι και τόσο αισιόδοξος όσον αφορά τα όσα υπόσχεται πως θα πετύχει σαν μάρκα. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Αρχικά πίστεψα τα όσα είπε (ο Musk)! Ότι ένα αυτοκίνητο θα μπορεί να κινηθεί πλήρως αυτόνομα από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο μέχρι το τέλος του 2016. Και, επίσης, να πούμε πως έπρεπε να αλλάξω το αυτοκίνητο που είχα ώστε να αγοράσω το μοντέλο που υποτίθεται θα το κατάφερνε. Και 50.000 δολάρια αργότερα δεν έγινε τίποτα!»

Η συνέντευξη του Steve Wozniak στο CNN είχε ως γενικό θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, και πιο συγκεκριμένα τον κίνδυνο που πολλοί θεωρούν πως την συνοδεύει. Μεταξύ αυτών είναι και ο άνθρωπος που έχει κερδίσει τον τίτλο του «Νονού της Τεχνητής Νοημοσύνης» μέσα από την δουλειά του στην Google, ο Geoffrey Hinton.

Ο συγκεκριμένος κύριος μάλιστα παραιτήθηκε από την θέση του στην Google για να μιλήσει για τα ρίσκα που συνάδουν με την εν λόγω τεχνολογία. Λογική που ταιριάζει άψογα ίσως με την πιο αξιοσημείωτη δήλωση του Wozniak στην συνέντευξη που έδωσε: «Πραγματικά πίστευα στα όσα έλεγε ο Musk και τελικά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Εάν κάποιος θέλει να μάθει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πάει στραβά, ή πώς είναι να προσπαθεί να σε σκοτώσει με κάθε ευκαιρία που έχει, ας αγοράσει ένα Tesla».

Αν και μία τέτοια δήλωση μπορεί να ακουστεί υπερβολική, πρέπει να αναφέρουμε πως τα συστήματα ADAS της Tesla βρίσκονται υπό έρευνα από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Η συγκεκριμένη τεχνολογία της αμερικανικής μάρκας έχει βρεθεί να σχετίζεται με διάφορα θανατηφόρα ατυχήματα, ενώ τα μοντέλα της Tesla είναι αυτά συναντώνται συχνότερα σε ατυχήματα όπου εμπλέκονται συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2.

Εάν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κάποιου ελαττώματος που υπάρχει στον σχεδιασμό της Tesla ή της απλής κακής κρίσης των πελατών σχετικά με τις ικανότητες της τεχνολογίας δεν το γνωρίζουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αξιοπιστία της αυτόνομης οδήγησης έχει κλονιστεί, και αυτό φαίνεται πως είναι κάτι που ισχύει ακόμη και για τους πιο «διαβασμένους» του είδους.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την συνέντευξη του Wozniak, στο video που ακολουθεί: