Έλον Μασκ: Έρχεται η start-up Neuralink που θα δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους

28/05/2023, 09:21
Έλον Μασκ: Έρχεται η start-up Neuralink που θα δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια των αμερικανικών υγειονομικών αρχώ

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αδειοδότησε την εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων «Neuralink» του Έλον Μασκ, ώστε να ξεκινήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Η απόφαση της υπηρεσίας FDA αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η εταιρεία «Neuralink» σε μήνυμά της στο Twitter, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η «στρατολόγηση» εθελοντών για τις «κλινικές δοκιμές» που θα διεξαγάγει «δεν έχει αρχίσει ακόμη».

Η εταιρεία σχεδιάζει διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να επιτρέπει επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται να βοηθήσει παράλυτους, ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις.

Η start-up θέλει κατόπιν να κάνει επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες τις συσκευές ώστε να μπορούν να εμφυτεύονται σε ανθρώπους διατεθειμένους να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια ώστε ο εγκέφαλός τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.

Για τον κ. Μασκ, ο οποίος ίδρυσε τη Neuralink το 2016, το τσιπ που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους ίσως επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη», όπως το έθεσε το 2020, σε εκδήλωση της εταιρείας.

Ο δισεκατομμυριούχος φοβάται πως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα ξεπεράσει τον άνθρωπο, θα πάρει τον έλεγχο μια μέρα.