Σχεδόν 4.000 απολύσεις μόνο τον Μάιο λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης

05/06/2023, 17:12
Σχεδόν 4.000 απολύσεις μόνο τον Μάιο λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Challenger, Gray & Christmas δεν είχε αναφέρει ποτέ την AI ως αιτία για απολύσεις

H τεχνητή νοημοσύνη (AI) στοίχισε σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους τη δουλειά τους μόνο τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με έκθεση της Challenger, Gray & Christmas.

Στη μηνιαία έκθεσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι οι εργοδότες των ΗΠΑ ανέφεραν την τεχνητή νοημοσύνη ως αιτία για 3.900 απολύσεις, νούμερο που αντιστοιχεί περίπου στο 4,9% των περικοπών θέσεων εργασίας του Μαΐου.

Σύμφωνα με το Business Insider, η Challenger, Gray & Christmas δεν είχε αναφέρει ποτέ την AI ως αιτία για απολύσεις πριν από την τελευταία της έκθεση.

Τον Μάιο, οι αμερικανικές εταιρείες ανέφεραν ότι θα καταργηθούν πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση. Οι περικοπές αυτές αύξησαν τον συνολικό αριθμό των περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοίνωσαν οι εργοδότες των ΗΠΑ από την αρχή του 2023 σε περίπου 417.500.

Σύμφωνα με την έκθεση της Challenger, Gray & Christmas, το κλείσιμο επιχειρήσεων ήταν ο συνηθέστερος λόγος απολύσεων τον Μάιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους 19.600 άτομα. Ως αιτιολόγηση αναφέρονταν οι «συνθήκες της αγοράς/οικονομικές συνθήκες» για περίπου 14.600 και «δεν δόθηκε λόγος» για 12.900 απομακρύνσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων μηνών του 2023, οι οικονομικές συνθήκες προκάλεσαν τις περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας (206.300), σύμφωνα με την εταιρεία outplacement.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης απολύθηκαν με τις Warner Bros., Discovery, Gannett και άλλες να περικόπτουν θέσεις εργασίας, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα μαστίζει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Οι 417.500 απολύσεις που ανακοινώθηκαν φέτος σηματοδότησαν το «υψηλότερο σύνολο Ιανουαρίου-Μαΐου από το 2020, όταν καταγράφηκαν 1.414.828 περικοπές», ανέφερε η Challenger, Gray & Christmas.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο επικεφαλής της IBM προέβλεψε ότι ορισμένες από τις θέσεις που δεν σχετίζονται με τις βασικές της δραστηριότητες θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια.