Google και OpenAI περιορίζουν τα AI chatbots στο Χονγκ Κονγκ εν μέσω εντάσεων στην Κίνα

13/06/2023, 18:08
Google και OpenAI περιορίζουν τα AI chatbots στο Χονγκ Κονγκ εν μέσω εντάσεων στην Κίνα

Oι παρατηρητές πιστεύουν πως η επέκταση στην περιοχή θα μπορούσε να εκθέσει τις εταιρείες σε ευθύνη βάσει ενός κινεζικού νόμου για την εθνική ασφάλεια που ποινικοποιεί την κριτική κατά της κυβέρνησης

Google και OpenAI, η οποία έχει συνεργαστεί με τη Microsoft, έχουν περιορίσει την πρόσβαση στα ισχυρά chatbot τεχνητής νοημοσύνης τους στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι φόβοι για το πώς η επιρροή της Κίνας θα επηρεάσει την ικανότητά της να διατηρεί ανοιχτό Διαδίκτυο έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Αν και οι εταιρείες δεν έχουν διευκρινίσει γιατί, η Journal αναφέρει ότι οι παρατηρητές πιστεύουν πως η επέκταση στην περιοχή θα μπορούσε να εκθέσει τις εταιρείες σε ευθύνη βάσει ενός κινεζικού νόμου για την εθνική ασφάλεια που ποινικοποιεί την κριτική κατά της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ προσπάθησε επίσης πρόσφατα να εμποδίσει τη διάδοση ενός τραγουδιού υπέρ της δημοκρατίας, “Glory to Hong Kong” στο διαδίκτυο και ανέφερε 32 περιπτώσεις όπου εμφανίστηκε στο Google- ιδιοκτησία του YouTube. Οι δικαστικές συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν για την υπόθεση τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Άλλες εταιρείες έχουν επίσης λάβει μέτρα για να φιλτράρουν περιεχόμενο που φτάνει στο Χονγκ Κονγκ.

Disney επέλεξε να μην μεταφέρει δύο επεισόδια του «The Simpsons» που περιλαμβάνουν αναφορές σε κριτικές της κινεζικής κυβέρνησης στην υπηρεσία ροής της στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε η εφημερίδα.

Και η Apple ενημέρωσε την πολιτική απορρήτου στο πρόγραμμα περιήγησής της στο Διαδίκτυο στα τέλη του περασμένου έτους, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο από την Tencent με έδρα την Κίνα για να προειδοποιεί τους χρήστες στο Χονγκ Κονγκ για κακόβουλους συνδέσμους, μια υπηρεσία στην οποία βασιζόταν από την Google στο παρελθόν.

Οι χρήστες του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι το εργαλείο της Tencent απέκλεισε προσωρινά την πρόσβαση σε νόμιμες δυτικές τοποθεσίες όπως ο ανταγωνιστής του Twitter Mastodon, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase και τον ιστότοπο κωδικοποίησης GitLab.