Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης

14/09/2018, 12:29
dragi

Τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους επαναβεβαίωσε, κατά πάσα πιθανότητα οριστικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμηνύοντας πως η αβεβαιότητα για την προοπτική του πληθωρισμού πλέον υποχωρεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επανέλαβε πως οι μηνιαίες αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων θα μειωθούν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Οκτώβριο και θα μηδενιστούν στο τέλος Δεκεμβρίου, θέτοντας τέλος σε μια τετραετία υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης από τα μέσα Ιουνίου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης το φθινόπωρο εάν διαπιστωνόταν απότομη υποχώρηση στον πληθωρισμό.

Ωστόσο, στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η Ευρωτράπεζα φανερώνουν πως οι προσδοκίες της για την πορεία των τιμών παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με τον Ιούνιο, που σημαίνει ότι έως τώρα δεν έχει εντοπισθεί αρνητική επίπτωση από την απόφαση για τερματισμό του QE.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι ελάχιστες ελπίδες που είχε η Ελλάδα για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση εξανεμίζονται, καθώς η ΕΚΤ δεν έχει καν αξιολογήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την συμφωνία για ελάφρυνση που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου.

Η Ευρωτράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,7% τόσο φέτος όσο και την επόμενη διετία, που σε γενικές γραμμές συνάδει με τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό ελαφρά κάτω από το δύο τοις εκατό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

«Η υποβόσκουσα δύναμη της οικονομίας συνεχίζει να στηρίζει την πεποίθηση μας ότι η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας θα προχωρήσει και θα διατηρηθεί ακόμα και μετά την σταδιακή εκπνοή των αγορών», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Θολό τοπίο για τις επαναγορές

Το αναπάντητο ερώτημα πλέον είναι ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση μετά την λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί πως θα επιμείνει σε χαλαρή νομισματική πολιτική.

Κύριο όργανο θα είναι το πρόγραμμα επαναγορών, που προβλέπει πως η Φρανκφούρτη θα επενδύσει εκ νέου σε ομόλογα μέρος των εσόδων που θα έχει από τις αγορές του QE.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι έως τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει τους κανόνες που θα διέπουν τις επαναγορές, ούτε έχει προγραμματίσει πότε θα γίνει η σχετική συζήτηση.

Έως τώρα δεν είναι σαφές εάν τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επαναγορών, με δεδομένο ότι ουδέποτε έλαβαν μέρος στο αρχικό QE.

Το επόμενο... καλοκαίρι τα επιτόκια

Ένα ακόμα εργαλείο για την διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα είναι η διατήρηση των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά που βρίσκονται σήμερα για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε πως «αναμένει» την διατήρηση και των τριών βασικών επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή για περίπου ένα έτος ακόμα.