Badbank μόνο για φυσικά πρόσωπα στην Κύπρο

08/02/2021, 09:48
Badbank μόνο για φυσικά πρόσωπα στην Κύπρο

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης, αποκαλύπτει στον «Φιλελεύθερο» τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, καθώς και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, σύντομα το υπουργείο του θα καταθέσει πρόταση για τη μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η εταιρεία θα προχωρήσει στην αγορά του χαρτοφυλακίου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των τραπεζών, αυτών που αφορούν δάνεια φυσικών προσώπων με την εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας και της πρώτης επαγγελματικής στέγης.

Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν ειδικά σχέδια της ΚΕΔΙΠΕΣ με αυξημένη κρατική συνεισφορά ή να καταστούν δικαιούχοι του Σχεδίου mortgage to rent σύμφωνα με το οποία θα γίνεται και σημαντική επιδότηση του ενοικίου στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, με δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας τους στο μέλλον σε μειωμένη τιμή.

– Ένα από τα θέματα τα οποία απασχολούν τον δημόσιο διάλογο είναι η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών σε συνδυασμό με τις εκποιήσεις και την πορεία μείωσης των ΜΕΔ. Τι στοχεύετε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

-Έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στη μείωση των ΜΕΔ από το 2014 αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές συνέπειες για τους πραγματικά ευάλωτους.

Μια πολύ σημαντική πολιτική για την οποία είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας και θα την καταθέσουμε τις επόμενες βδομάδες, είναι η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, και η αγορά εκ μέρους της μέρος του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ των Τραπεζών – ιδιαίτερα αυτών που αφορούν δάνεια σε φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία ή την 1η επαγγελματική στέγη.

Ως κρατικός φορέας, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα υλοποιήσει ειδικά σχέδια για αυτές τις κατηγορίες των συμπολιτών μας, ούτως ώστε είτε να διατηρήσουν την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική τους στέγη με αυξημένη κρατική συνεισφορά, είτε να καταστούν δικαιούχοι του σχεδίου mortgage to rent με βάση το οποίο θα γίνεται και σημαντική επιχορήγηση του ενοικίου στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, με δικαίωμα επαναγοράς τις κατοικίας τους στο μέλλον σε μειωμένη τιμή.

Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε τόσο την κοινωνική συνοχή για τους πραγματικά μη βιώσιμους συμπολίτες μας, όσο και τη δραστική μείωση των ΜΕΔ προς προστασία των καταθετών συμπολιτών μας. Για αυτό το θέμα φυσικά θα πρέπει να υπάρξει και έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά θα είναι εξαιρετικής σημασίας στο να γυρίσουμε σελίδα από αυτή τη βαριά κληρονομιά των ΜΕΔ.