Alpha Bank: Ενίσχυση κεφαλαίων με χαμηλό κόστος

08/03/2021, 09:39
Alpha Bank: Ενίσχυση κεφαλαίων με χαμηλό κόστος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που πέρασε η νέα έκδοση ομολόγου Tier 2 από την Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά και εγχώριων επενδυτών.

Το κουπόνι της νέας έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5,5% και μαζί με το αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, σε πολύ καλύτερες συνθήκες αγοράς και με κουπόνι 4,25%, η Alpha ενίσχυσε τα κεφάλαια της με 1 δισ. ευρώ μέσα ένα χρόνο, με μέσο κόστος 4,875%, πολύ χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη Ελληνική τράπεζα.(ενδεικτικά: Πειραιώς 5,5% τον Φεβρουάριο του 2020 και 9,75% τον Ιούνιο 2019 / Εθνική 8,25% τον Ιούλιο 2019).

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η έκδοση του Tier 2 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας και έρχεται μόλις δέκα ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy, τη μεγαλύτερη συναλλαγή μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, από την αρχή του έτους σημειώνεται άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις αγορές, λόγω αυξανόμενων πληθωριστικών προσδοκιών. Αντίστοιχα, οι διεθνείς επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, οι εκδόσεις μεγάλων Ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνούν συνήθως το 1 δισ. ευρώ και η κάλυψη τους κυμαίνεται έως δύο φορές το ύψος της έκδοσης. Αυτή η προϊούσα αβεβαιότητα καθιστά την άντληση κεφαλαίων ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση.

Σε αυτό το περιβάλλον αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, η Alpha Bank κατάφερε με επιτυχία να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο όνομά της και να εκδώσει επιτυχώς το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) που προσμετράται στα εποπτικά της κεφάλαια.

Η έκδοση αυτή, όπως ανακοινώθηκε, αποτελεί τη δεύτερη επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Τier 2 μέσα σε μόλις ένα έτος για την Alpha Bank, καθώς επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την έμπρακτη δέσμευση της διοίκησης ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στους επενδυτές το Νοέμβριο του 2019 και βελτιώνει την κεφαλαιακή της σύνθεση, εναρμονίζοντας τον ισολογισμό της στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών

Επίσης, ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαία της κατά 500 εκατ. ευρώ ή κατά 125 μονάδες βάσης κεφαλαίου, φέρνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας -μετά το Galaxy- στο 16,8%, από τους υψηλότερους μεταξύ των Ελληνικών τράπεζων (με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020) και διατηρεί την ισχυρή δυναμική της για περαιτέρω μείωση των NPEs κάτω από 10%

Η κάλυψη της έκδοσης έφτασε περί τις δυο φορές, με τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 75%, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ασία.