Χρ. Μεγάλου: Με βιβλίο προσφορών και ΤΧΣ κάτω από 33%

17/03/2021, 10:12
Χρ. Μεγάλου: Με βιβλίο προσφορών και ΤΧΣ κάτω από 33%

Mε βιβλίο προσφορών για τους ξένους επενδυτές, αλλά και την ελληνική αγορά και με το ποσοστό του ΤΧΣ να πέφτει κάτω απο την καταστατική μειοψηφία (33%) θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, ύψους €1 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως θα δούμε, η τιμή διάθεσης των μετοχών θα έχει σημασία καθώς εαν θεωρηθεί “ακριβή” και οι ξένες αγορές έχουν μεταστραφεί εν τω μεταξύ

τότε και στην Αθήνα μετά την αύξηση θα πωλούνται. Αντίθετα εαν η μετοχή δοθεί σε φθηνά επίπεδα, τότε και οι ξένοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να διακρατήσουν τις μετοχές.

Ύστερα απο το σχέδιο Ανατολή του Ηλίου ( Sunrise ), η Νέα Τράπεζα Πειραιώς θα διαθέτει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχικά κάτω απο 10% και αργότερα κάτω απο 3% ( 2024), ο συνολικός Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι πάνω απο 16% ενω η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα ξεπερνά το 10% επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το σχέδιο ειναι ζωτικό προκειμένου η Πειραιώς να εμφανίσει ισχυρή και βίωσιμη κερδοφορία . απαντώντας στις ερωτήσεις αναλυτών μετά την παρουσίαση του κεφαλαιακού σχεδίου.

Στις αρχές Μαϊου οι νέες μετοχές – Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου δισ. ευρώ – Τι απάντησε για το ΤΧΣ

Σε ερώτηση αναλυτή για το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μεγάλου είπε ότι, η έκτακτη Γενική συνέλευση της Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου και οι εγκρίσεις απο τις αρχές και το ενημερωτικό δελτίο αναμένονται στα μέσα Απριλίου με στόχο η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών να ξεκινήσει στις αρχές Μαϊου. Ο Ceo της Τράπεζας σε άλλη ερώτηση για την αύξηση κεφαλαίου υπενθύμισε ότι, το ΤΧΣ έχει προχωρήσει σε δημόσια δήλωση ότι, θα υποστηρίξει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου και πως ενδέχεται το ποσοστό του να μειωθεί και κάτω απο ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας ( 33% ).

Επιπλέον έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η ελληνική λιανική αγορά των επενδυτών αλλά και οι θεσμικοί επενδυτές να λάβουν μετοχές απο το βιβλίο προσφορών που θα ανοίξει.

Οι ενέργειες μετασχηματισμού – “Το πλάνο είναι αυτοεπιβαλλόμενο” Χρ. Μεγάλου

Ως μια σειρά ενεργειών οι οποίες θα μετασχηματισουν την Τράπεζα τα επόμενα χρόνια χαρακτήρισε το πλάνο ο κ. Μεγάλου προσθέτοντας ότι, το σχέδιο είναι αυτοεπιβαλλόμενο και θα επιτρέψει στην Τράπεζα να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, με το σχέδιο Ανατολή του ¨Ηλιου, εκτός απο τις προηγούμενες τιτλοποιήσεις, ύψους 7 δις. ευρώ ( Phoenix και Vega) θα πραγματοποιηθεί μια νέα ύψους 12 δισ. ευρώ.

Για να υποστηριχθούν οι τιτλοποιήσεις θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου 1 δις. ευρώ. ¨Ηδη έχει γίνει αίτημα για την ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ των δυο τιτλοποιήσεων ύψους 11 δις. ευρώ ( απο τις οποίες θα προκύψει ζημιά 2,3 δις. ευρώ )

Για την πρώτη τιτλοποίηση ύψους 7,2 δισ. ευρώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για τους τίτλους senior ενω αναμένεται και για τους τίτλους mezzazine. Η δεύτερη δε τιτλοποιήση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021.

Το πρόσθετο κεφάλαιο για την απορρόφηση της ζημιάς θα προέλθει απο τα κέρδη της ανταλλαγής ομολόγων ύψους 400 εκατ. ευρώ, την σύνθετη τιτλοποίηση δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ και την συμφωνία πώλησης του κλάδου των καρτών, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ( η οποία έγινε με πολλαπλασιαστή 15 φορές τα Ebidta ). Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δις. ευρώ, ενω θα εκδοθεί κι ένα ομόλογο Tier I για το οποίο η έκδοση θα αποφασιστεί αναλόγως των συνθηκών της αγορών.

Αναφερόμενος στα μεγέθη ο κ. Μεγάλου, είπε ότι τα κέρδη πρό προβλέψεων θα ανέλθουν σε 1,1 δις. ευρώ, ενω σε ερώτηση για το μέρισμα ανέφερε ότι ρεαλιστικά θα υπάρχει χώρος την περίοδο 2023-2024.Ως προς τα επίπεδα κάλυψης είπε ότι το 40% θα φθάσει το 100%, ενω για το επιτοκιακό περιθώριο ανέφερε ότι σταδιακά θα αυξάνεται.

Τα δάνεια σε moratoria στο 5% – 800 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρίμηνα

Σ ότι αφορά τα δάνεια σε moratoria, αυτά ανέρχονται σε 1 δις., ευρώ ή 5%, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ περιελήφθηκαν στο ισολογισμό του 2020,. ενω τα 800 εκατ. ευρώ θα περιληφθούν στα επόμενα χρόνια. Ο κ. Μεγάλου σε άλλες ερωτήσεις ανέφερε επίσης ότι, η πιστωτική επέκταση τα επόμενα χρόνια αναμένεται στα 10 δισ. ευρώ, δίχως να υπολογίζεται η χρηματοδότηση TLTRO απο την ΕΚΤ, ενω ξεκαθάρισε οτι το σχέδιο στηρίζεται σε μιαα υγιή ανάκαμψη.