Χρ.Μεγάλου: Η Πειραιώς βρίσκεται σε θέση ισχύος

25/05/2021, 22:59
Χρ.Μεγάλου: Η Πειραιώς βρίσκεται σε θέση ισχύος

«Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχιού κεφαλαίου 1,38 δισ. ευρώ», τόνισε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου με τους αναλυτές ο CEO της τράπεζας Χ. Μεγάλου.

Υψηλή κερδοφορία, νέα δάνεια 10 δισ. ευρώ, μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων, αποτελούν τους στρατηγικούς στόχους της Τράπεζας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μεγάλου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και τη συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 87 δισ. ευρώ που θα επιφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 6% το 2021 και μέσο ετήσιο ρυθμό 5% μέχρι το 2024. Κερδισμένη η αγορά εργασίας με χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναζωπύρωση της κτηματαγοράς με τις τιμές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων να αυξάνονται με ετήσιους ρυθμός 4-5% την περίοδο 2021-2024.

Τα NPEs, οι τιτλοποιήσεις, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η αύξηση καταθέσεων

-Η μείωση του αποθέματος της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19. Τα NPEs μειώθηκαν στα €22,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2021 έναντι €24,1 δισ. ένα χρόνο πριν και €22,5 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2020. Οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, μικτής συνολικής λογιστικής αξίας €7 δισ., αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο 2021 και η διανομή σε είδος στους μετόχους της τράπεζας, έως και 65% των ενδιάμεσων ομολογιών (mezzanine notes), θα λάβει χώρα στο τρίτο τρίμηνο φέτος.

-Οι τιτλοποιήσεις NPEs Sunrise 1 & 2 ύψους €11 δισ. και οι πρόσθετες πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων €1,5 δισ. βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, ώστε να ολοκληρωθεί η εξυγίανση του ισολογισμού και να επιτευχθεί μονοψήφιος δείκτης NPE στους επόμενους 12 μήνες. Σε εξέλιξη δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους €1 δισ., με €0,8 δισ. να έχουν ήδη εξασφαλισθεί και €0,2 δισ. προς ολοκλήρωση έως το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

-Ο pro-forma δείκτης για τις προαναφερόμενες συναλλαγές διαμορφώθηκε στο 35% στο τέλος Μαρτίου 2021. Οι πωλήσεις NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα Ηρακλής, αλλά και οι συναλλαγές NPE εκτός HAPS συνολικού ύψους €19 δισ. βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και θα ολοκληρώσουν τις προσπάθειες εξυγίανσης του ενεργητικού, υποστηριζόμενες από την ενισχυμένη πορεία των κεφαλαίων του ομίλου. Ήδη απομειώσεις ύψους €829 εκατ. σχετίζονται με το 50% του σεναρίου πώλησης των Phoenix και Vega (μικτής λογιστικής αξίας €7 δισ.), καθώς και με άλλες πωλήσεις NPE χαρτοφυλακίων το πρώτο 3μηνο 2021.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκε στο 12,1%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 14,2%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες, μετά την ευελιξία που δόθηκε από τις εποπτικές αρχές λόγω του Covid-19, διαμορφώνονται στο 11,25%. Ο δείκτης CET1, pro-forma για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανέρχεται σε 15,4%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε 17,5%. Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνονται σε 13,6% and 15,7% αντίστοιχα.

-Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 8% ετησίως με χαμηλότερο κόστος ενώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν 5% σε ετήσια βάση.

Η Τράπεζα Πειραιώς διακρίθηκε με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Χρηματοπιστωτικοί Διαμεσολαβητές» για την επίδοσή της στους τομείς του ESG και της βιώσιμης τραπεζικής. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ατζέντα ESG, προκειμένου να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.