Τι "υποσχέθηκε" η Εθνική Τράπεζα σε μετόχους και Οικονομία

29/05/2021, 08:35
Τι

Κάθε άλλο παρά λίγα είναι τα 578 εκατ. ευρώ κέρδη μετά από φόρους από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο που ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση. Υπάρχουν όμως πολύ πιο σημαντικά στοιχεία που βγαίνουν από τα όσα είπε στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο CEO της Τράπεζας Π.Μυλωνάς

-Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά. Στρατηγική απόφαση της ΕΤΕ είναι να αναπτυχθεί εντός Ελλάδος. Δεν σχεδιάζεται εξαγορά ή επέκταση στο εξωτερικό.

-Η ΕΤΕ εκταμίευσε νέα δάνεια 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ποσό το οποίο θα αυξηθεί στα επόμενα τρίμηνα. Το συνολικό ποσό για το 2021 θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, μέγεθος το οποίο θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, σε ετήσια βάση για το 2022 και για το 2023 λόγω του Ταμείου Ανάπτυξης.

-Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι πάνω από το 17% και μετά την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεπεράσει το 18% το 2022. “Για μια ακόμη φορά σημειώνουμε ότι η Εθνική Τράπεζα με τα κεφάλαια που έχει δεν χρειάζεται καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αντίθετα, μάλλον θα εξέταζε επιστροφή κεφαλαίου, αν αυτό θα μπορούσε να επιτραπεί στις παρούσες συνθήκες”, είπε, απαντώντας σε ερώτηση ο κ.Μυλωνάς.

-Η ΕΤΕ έχει ήδη αποσβέσει το κόστος από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, αλλά και το κόστος για το πέρασμα στα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Μηδενική επίπτωση στα κεφάλαια θα έχει και η νέα τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022, όπως και η απόσβεση του φετινού αναβαλλόμενου φόρου.