Eurobank: Συγχώνευση θυγατρικής στη Σερβία με την Direktna

01/07/2021, 09:29
Eurobank: Συγχώνευση θυγατρικής στη Σερβία με την Direktna

Η Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank»), θυγατρική της «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» (Eurobank Holdings), ανακοινώνει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους μετόχους της Direktna Banka a.d. Kragujevac («Direktna»), για τη συγχώνευση της Direktna με τη θυγατρική της Eurobank στη Σερβία, Eurobank a.d. Beograd («Eurobank Serbia») (η «Συναλλαγή»), με απορρόφηση της Direktna από τη Eurobank Serbia.

Η συνενωμένη τράπεζα («Eurobank Direktna») θα έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία άνω των €2 δισ., συνολικά ίδια κεφάλαια άνω των €300 εκατ. και, μετά την πλήρη υλοποίηση των εκτιμώμενων συνεργειών, προ προβλέψεων και καθαρά κέρδη άνω των €50 εκατ. και €35 εκατ. αντιστοίχως.

Το μερίδιο αγοράς της ενοποιημένης τράπεζας θα υπερβεί το 6,5%, βάσει συνολικών δανείων, καθιστώντάς την έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα στη Σερβία.

Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η Eurobank θα ελέγχει περίπου το 70% της ενοποιημένης τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Direktna θα κατέχουν το υπόλοιπο 30%. Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη, ενσωματώνοντας φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης που θα επιτρέψουν στην συνενωμένη τράπεζα να χρηματοδοτήσει τη σερβική οικονομία και να αναπτυχθεί κερδοφόρα τα επόμενα χρόνια. Η Συναλλαγή περιλαμβάνει και την καταβολή μερίσματος/επιστροφής κεφαλαίου στην Eurobank. Η Συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για τη Eurobank με τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται κατά 3% μετά την υλοποίηση των συνεργιών.

Η Συναλλαγή συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στις χώρες όπου έχει παρουσία ο Όμιλος και περαιτέρω ανάπτυξη με συμπληρωματικές εξαγορές και φιλικές συγχωνεύσεις.

O κ. Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συμφωνία με τους μετόχους της Direktna για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών μας στη Σερβία και τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρότερου, μεγαλύτερου και δυναμικού τοπικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Αυτή η Συναλλαγή συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank για περαιτέρω επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων της και τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους της μέσω στοχευμένων εξαγορών, συγχωνεύσεων ή κοινοπραξιών. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με δύο εξαιρετικούς Σέρβους επιχειρηματίες, τον Andrej και τον Bojan, και είμαστε σίγουροι για την επιτυχία των φιλόδοξων σχεδίων μας στη Σερβία. Η συγχώνευση της Eurobank Serbia με την Direktna έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της ενοποιημένης τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των πελατών λιανικής όσο και των πελατών επιχειρηματικής τραπεζικής, των καταθετών, των υπαλλήλων και των ρυθμιστικών αρχών».

Ο κ. Andrej Jovanović και ο κ. Bojan Milovanović, μέτοχοι της Direktna, σχολίασαν: «Αυτή η συγχώνευση αποτελεί μια ξεκάθαρη ευκαιρία για ενίσχυση της κερδοφόρας ανάπτυξης που έχουμε επιτύχει με την Direktna. Πιστεύουμε ότι η Eurobank Direktna θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να επωφεληθεί από το ισχυρό θεσμικό υπόβαθρο και το μέγεθος που φέρνουν οι εταίροι μας από την Eurobank και από τη βαθιά μας γνώση της εγχώριας αγοράς. Ο συνδυασμός των ανθρώπων και της εξειδικευμένης γνώσης μας θα καταστήσει την Eurobank Direktna μία τράπεζα επιλογής στη σερβική αγορά. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συμφωνία μας και ανυπομονούμε να ξεκλειδώσουμε όλες τις συνέργειες που θα φέρει αυτή η συγχώνευση».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές και αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Η BNP Paribas ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Eurobank Serbia για την εν λόγω Συναλλαγή, ενώ η Milbank LLP, το δικηγορικό γραφείο Živković Samardžić και οι Moravčević Vojnović σε συνεργασία με τη Schoenherr παρείχαν νομική υποστήριξη και συνδρομή.

Σημαντική Σημείωση: Η παρούσα ανακοίνωση περιλαμβάνει ορισμένες δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις. Οι εν λόγω δηλώσεις εμπεριέχουν κινδύνους και αβεβαιότητα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και βασίζονται σε συγκεκριμένες βασικές παραδοχές. Εξαιτίας πολλών παραμέτρων, τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά που προβάλλονται ή εννοούνται στις δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις. Λόγω της αβεβαιότητας και των κινδύνων που εμπεριέχουν, συνιστάται στους αναγνώστες να μην αποδώσουν αδικαιολόγητη βαρύτητα στις εν λόγω δηλώσεις, οι οποίες ισχύουν μόνο κατά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης. Η Eurobank δεν έχει αναλάβει την υποχρέωση να επικαιροποιεί τις δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις και περιέχονται στην παρούσα, εκτός εάν απαιτείται ρητά βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.