Είσαι ευάλωτος δανειολήπτης; Πιστοποιήσου…

20/07/2021, 08:31
Είσαι ευάλωτος δανειολήπτης; Πιστοποιήσου…

Και αν το σπίτι σου βγει σε πλειστηριασμό και πάει στον φορέα απόκτησης των ακινήτων θα μπορείς να   μένεις σ αυτό με ενοίκιο.

Πιστοποιητικό ευάλωτου δανειολήπτη μπορούν να λαμβάνουν πλέον τα φυσικά πρόσωπα τα οποία:

1. Εχουν κηρύξει πτώχευση

2. Έχουν προχωρήσει σε σύμβαση για αναδιάρθρωση των οφειλών τους

3. Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την κατάσχεση της κύριας κατοικίας.

Συγκεκριμένα από χθες 19 Ιουλίου άνοιξε η σχετική πλατφόρμα το gov.gr μέσα από την οποία θα βεβαιώνεται ποιοι είναι πράγματι οι ευάλωτοι δανειολήπτες, οι οποίοι θα λαμβάνουν και ανάλογο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Η πιστοποίηση αυτή είναι απαραίτητη αφ΄ ενός διότι οι ευάλωτοι με τον τρόπο αυτό «κλείνουν θέση» στον φορέα διαχείρισης του φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των αδύναμων δανειοληπτών και στη συνέχεια θα τους τα επαναμισθώνει.

Όμως είναι και μία απαίτηση των servicers αυτή η πιστοποίηση των ευάλωτων. Και αυτό επειδή η κυβέρνηση ζητά από τις εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών να είναι προσεκτικές σε ότι αφορά τις κατοικίες των ευάλωτων. Και οι διαχειριστές με τη σειρά τους ζήτησαν να υπάρχει πιστοποίηση των πραγματικά ευάλωτων.

Και ενώ οι ευάλωτοι θα πιστοποιούνται, η σύσταση του Φορέα απόκτησης ακινήτων φαίνεται πως καθυστερεί καθώς οι διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη με τους δυνητικούς επενδυτές και όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους, όπως και η προκήρυξη για την ανάδειξη πλειοδότη που θα αναλάβει να «τρέξει» τον φορέα.

Να σημειωθεί επίσης ότι έκλεισε η πλατφόρμα για το νόμο Κατσέλη και 49 χιλιάδες αιτήσεις δανειοληπτών, οι οποίοι δέχτηκαν να ελεγχθουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, έλαβαν δικάσιμο μέχρι το τέλος του 2021. Από αυτές τις περιπτώσεις εκτιμάται ότι τουλάχιστον 40 χιλιάδες δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια ευνοϊκής μεταχείρισης.

Ωστόσο σχεδόν 40.000 δανειολήπτες που ήταν στο νόμο Κατσέλη αρνήθηκαν τον περιουσιακό έλεγχο και για αυτούς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση καθώς η κατοικία τους θα βγει σε πλειστηριασμό.