Συμφωνία Ζαββού - Λαγκάρντ για τον αναβαλλόμενο φόρο

29/07/2021, 19:16
Συμφωνία Ζαββού - Λαγκάρντ για τον αναβαλλόμενο φόρο

Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήλθε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου που αποτελεί από το 2013 ένα μόνιμο βαρίδι για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες. η επικεφαλής της Ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έδωσαν τα χέρια για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, που προβλέπει ότι σε περίπτωση ζημιογόνου χρήσης, υπάρχει υποχρέωσης έκδοσης μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Με βάση όσα συμφωνήθηκαν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η τράπεζα θα μπορεί να συμψηφίσει το αρνητικό αποτέλεσμα με μελλοντικά κέρδη, εντός της 20ετούς περιόδου απόσβεσης της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, ως αντάλλαγμα, οι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους τα επόμενα χρόνια, είτε με εσωτερική δημιουργία ή με εκδόσεις τίτλων.

Οι κινήσεις αυτές ούτως ή αλλιώς περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς τους, στο πλαίσιο και της σχετικής υποχρέωσής τους για τη νέα οδηγία MREL.

Με την αλλαγή της νομοθεσίας επιτυγχάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε νέες επιθετικές κινήσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναλαμβάνοντας τις όποιες ζημιές σε επίπεδο χρήσης, χωρίς καμία επίπτωση στη μετοχική τους σύνθεση
  • Διευκολύνεται η προώθηση μεγάλων τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 2», με στόχο το αργότερο έως και το τέλος του 2022 οι δείκτες καθυστερήσεων να συγκλίνουν με το μέσο ευρωπαϊκό όρο
  • Οι επενδυτές θα αισθάνονται πιο ασφαλείς να τοποθετηθούν στον εγχώριο κλάδο, καθώς δεν θα κρύβονται εκπλήξεις σε περίπτωση που καταγραφούν ζημιές σε μία χρονιά