Τρ. Πειραιώς: Εκτιμά ότι τα νέα δάνεια θα υπερβούν τον αρχικό στόχο των €5,7 δισ.

04/08/2021, 09:42
Τρ. Πειραιώς: Εκτιμά ότι τα νέα δάνεια θα υπερβούν τον αρχικό στόχο των €5,7 δισ.

Με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων να ξεπερνούν τα 3δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι στο σύνολο του έτους τα νέα δάνεια θα υπερβούν τον αρχικό στόχο των 5,7 δις ευρώ.

Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου και σύμφωνα με πληροφορίες το δεύτερο τρίμηνο έχει να επιδείξει ισχυρά έσοδα.

Στο πρόσφατο stress test ο συνολικός δείκτης κύριων βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET1) της Τράπεζας πειραιώς διαμορφώθηκε στο 11,3% (πολύ υψηλότερα από το όριο ασφαλείας 5,5% που έχει θέσει η ΕΚΤ). Στο Βασικό Σενάριο του stress test, στην τριετία 2020 – 2023 η Τράπεζα Πειραιώς έχει δείκτη CET 1 στο 15% και στο δυσμενές 6,5%.

Ο στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας, και η πορεία των εκταμιεύσεων δείχνει ότι στο σύνολο του έτους οι νέες χορηγήσεις θα υπερβούν τα 5,7 δις ευρώ, καθώς αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των εκταμιεύσεων, και λόγω 31δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διοχετευθούν στην οικονομία. Από αυτά τα κονδύλια τα 12,7 δις ευρώ αφορούν δάνεια για επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς και τα 18 δις ευρώ επιδοτήσεις.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει στόχο 23 δις ευρώ νέες εκταμιεύσεις την περίοδο 2021- 2024. Ο CEO της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου τον περασμένο Ιούνιο μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

«Βρισκόμαστε σε θέση να στηρίξουμε αυτήν την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε πελάτες λιανικής και σε επαγγελματίες. Για την περίοδο 2021-2024 στοχεύουμε στην εκταμίευση περισσότερων από 22- 23 δισ. ευρώ νέων δανείων στους πελάτες μας. Αυτό αντιπροσωπεύει καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 10 δισ. ευρώ. Για την τρέχουσα χρονιά, η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε στήριξη στους πελάτες της, χορηγώντας νέα δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ στοχεύει να κλείσει το έτος πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις».

Ο άλλος μεγάλος στόχος της Πειραιώς είναι να περιορίσει τον δείκτη καθυστερούμενων δανείων στο 9%. Για το λόγο αυτό υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο «Sunrise» που εστιάζει στην κεφαλαιακή ενίσχυση όπως και την πλήρη απαλλαγή της τράπεζας από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δις ευρώ τον περασμένο Απρίλιο και τον Ιούνιο στην έκδοση ομολόγου Tier 1 ύψους 600 εκατ ευρώ, ενώ μαζί με τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρά σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση περίπου 3 δισ. ευρώ.

Και προχωρά σε νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις καθυστερούμενων δανείων ύψους 19 δις ευρώ, με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη καθυστερήσεων ως το τέλος του 2021.