Γ. Χατζηνικολάου: Οι τράπεζες έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τα αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια

30/09/2021, 20:35
Γ. Χατζηνικολάου: Οι τράπεζες έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τα αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια

Την κινητοποίηση του κράτους, για την οποία οι ενδείξεις είναι ήδη θετικές, ζήτησε μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου, με στόχο όπως είπε να απορροφηθούν πλήρως οι εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την ελληνική οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, θα πρέπει να ενισχυθεί η διαχειριστική ικανότητα των μηχανισμών του Δημοσίου και ειδικά των οργανισμών που σχετίζονται με την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αυτό το σημείο είναι καίριο για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Ελλάδα Greece 2.0», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, προσθέτοντας πως «είναι αναγκαίο να αρθούν εμπόδια κανονιστικά, γραφειοκρατικά και διοικητικά και να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο, σύγχρονο, διαφανές και ευέλικτο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί ο δημόσιος, ο ιδιωτικός τομέας και οι τράπεζες και από τη μεταξύ τους συνεργασία θα εξαρτηθεί η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών πόρων με τρόπο που θα οδηγήσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο ρόλος των τραπεζών

Όπως υποστήριξε, «είναι κρίσιμο να υπάρξει ο συντονισμός των πρωτοβουλιών μεταξύ τραπεζών, ιδιωτικού τομέα και δημοσίου για να διατηρηθεί η θετική τάση. Οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν όλα τα αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, διαθέτοντας σημαντικά κεφάλαια και ρευστότητα, ενώ θα έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, θα υπάρξει υγιής ανταγωνισμός αφού οι ελληνικές τράπεζες θα ανταγωνιστούν η μία την άλλη, αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες και οργανισμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να φέρουν σοβαρά επενδυτικά σχέδια ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν οι ίδιες, συμβάλλοντας με τουλάχιστον 20% του κόστους της επένδυσης.

«Και σε αυτό το σημείο, οι τράπεζες θα βοηθήσουν, χρηματοδοτώντας επενδυτικά πλάνα και λειτουργώντας συμβουλευτικά», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Χαρακτήρισε πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το Δημόσιο, να συνδράμει έναν μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη δεκαετή κρίση και την πανδημία, και δυσκολεύονται να αναποκριθούν στα κριτήρια του Ταμείου.

«Οι τράπεζες καταβάλλουν προσπάθειες για να διευρυνθεί ο αριθμός των επιλέξιμων εταιρειών, ενθαρρύνοντας εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εξυγίανση του ισολογισμού, τη βελτίωση της διακυβέρνησης, την κατάρτιση ενός αξιόπιστου business plan» υπογράμμισε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Άνω του 8% η ανάπτυξη

Ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στο συνδυασμό ευνοϊκών μακροοικονομικών προοπτικών, με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης άνω του 8% φέτος και περίπου 4% το 2022, και πόρων της τάξης των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με 26,7 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, που θα είναι διαθέσιμοι για τη χώρα.

«Εάν οι πόροι αυτοί διοχετευτούν σωστά, θα στηρίξουν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, υψηλής τεχνολογίας και φιλικές προς το περιβάλλον προς τομείς κρίσιμους για την οικονομία, όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η απασχόληση», σημείωσε.

Τόνισε δε πώς «οι διεθνείς επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους σε τράπεζες και επιχειρήσεις σε τομείς, όπως η ενέργεια, η φαρμακοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές, ο τουρισμός, το real estate αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις και έχουν στηριχθεί στο βελτιούμενο πολιτικό και οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της οικονομίας».