Τράπεζα Πειραιώς: Στο 3,875% "κλείδωσε" η απόδοση του πράσινου ομολόγου

27/10/2021, 19:48
Τράπεζα Πειραιώς: Στο 3,875%

Στο 3,875% «κλείδωσε» η απόδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρει το Reuters, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Tο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών ήταν έντονο, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε τα 850 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να έχει θέσει ως στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa1 από τον οίκο Moody’s και με Β από τον S&P.

Η Τράπεζα Πειραιώς βγήκε στις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματός της για ενίσχυση των δεικτών συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας.

Πρόκειται για πράσινο ομόλογο της κατηγορίας senior preferred, εξαετούς διάρκειας, το οποίο θα ενισχύσει το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας του συστημικού ομίλου.

Η έκδοση αυτή θα συμβάλει στη δημιουργία καμπύλης αποδόσεων για τους τίτλους της τράπεζας και αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την πλήρωση της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Η χρήση των κεφαλαίων

Mέσω των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% νέα «πράσινα» δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 50% των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στη χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου 1,4 δισ. ευρώ, καθώς και τη διάθεση τίτλων της κατηγορίας ΑΤ1, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Μετα και την επιτυχημένη έκδοση η τράπεζα έχει συγκεντρώσει συνολικά μέσα στο 2021 2,50 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τον προγραμματισμό της εφετινής χρήσης.

Τα επόμενα χρόνια οι εκδόσεις εναλλακτικών τίτλων και ειδικά πράσινων, στο πλαίσιο των κανόνων της υπεύθυνης τραπεζικής (ESG), θα είναι συνεχείς.

Στόχος είναι, βάση της οδηγίες MREL, η ενίσχυση των δεικτών συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκονται στα επίπεδα του 26% έως το 2025.

Με την επίτευξή του θα ανοίξει η δρόμος για την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στην υπό δημιουργία τραπεζική ένωση στην Ευρώπη.