Οι 4 προκλήσεις των εγχώριων τραπεζών

15/11/2021, 09:47
Οι 4 προκλήσεις των εγχώριων τραπεζών

Επιτάχυνση των πλειστηριασμών, Φορέας των Ακινήτων, Εξωδικαστικός μηχανισμός και εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη είναι οι τέσσερις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να απαλλαγεί η οικονομία στο σύνολο της –και όχι μόνο οι τράπεζες- από το βάρος των «κόκκινων» δανείων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Τάσος Πανούσης πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης και CEO της doValue, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στη γενική συνέλευση των ΕΕΔΑΔΠ.

Μάλιστα στην ομιλία του σημείωσε χαρακτηριστικά: Δεν έχουμε συμπάθεια ή κατανόηση για εκείνους που μπορούν αλλά δεν θέλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη σε άλλους και τελικά στο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία. Ο στρατηγικός κακοπληρωτής επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά.

Όπως είπε οι Εταιρείες Διαχείρισης που έχουν υπό διαχείριση προβληματικά δάνεια ύψους 100 δις ευρώ, το 2020-2021 αναδιάρθρωσαν δάνεια ύψους άνω των 4,7 δις ευρώ «προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους και άφεση χρέους». Και έχουν ρυθμίσει άλλα 3,8δις ευρώ, δάνεια που βρίσκονται εντός τραπεζικών ισολογισμών. «Τα συγκεκριμένα δάνεια αναταξινομήθηκαν ως εξυπηρετούμενα και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τους servicers οι 4 σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:

-Η επιτάχυνση των πλειστηριασμών καθώς οι συνθήκες της πανδημίας επιβράδυναν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Αυτό ήταν εύλογο στις συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά επηρέασε αρνητικά τη συνολική συμπεριφορά των δανειοληπτών, καθώς ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη εξυπηρέτησης υποχρεώσεων. +

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε υποτροπή στην αρνητική κουλτούρα πληρωμών του παρελθόντος. Η αναγκαστική εκτέλεση, όπως έχω πει επανειλημμένα, είναι η ύστατη επιλογή μας αλλά η απουσία της επηρεάζει αρνητικά και φέρνει στην επιφάνεια τον ηθικό κίνδυνο.

-Η σύσταση του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει μετατεθεί χρονικά, αλλά αναμένεται οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος. Η λειτουργία του Φορέα είναι κομβική στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

-Διαπιστώνεται υστέρηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Έχουμε πάνω από 39.000 αιτήσεις κατ’αρχήν, αλλά ο αριθμός εκείνων που ολοκληρώθηκαν είναι ακόμη πολύ μικρός, λόγω του ότι πρόκειται για σύνθετη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες μέχρι να συμπληρωθούν τα στοιχεία στην πλατφόρμα και να προταθεί η λύση που προκύπτει αλγοριθμικά στον δανειολήπτη.

Ωστόσο αυτή η στάση αναμονής δεν αποτελεί παράδοξο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νέα διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα. Πιστεύω πως καθώς η αγορά θα πληροφορείται τις λύσεις που δόθηκαν, τα σχετικά αιτήματα θα αυξηθούν.

Ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών, αρκετές χιλιάδες, έχουν μπει στην πλατφόρμα αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε η αίτησή τους να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Έχουμε την εικόνα ότι πολλοί από τους δανειολήπτες (Ιδιώτες & Επιχειρήσεις) την έχουν αναθέσει στους νομικούς και φορολογικούς ή οικονομικούς τους συμβούλους.

Όπως και στο παρελθόν, είμαι βέβαιος ότι ο νομικός κόσμος, οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές θα συμβάλουν από την πλευρά τους στην επιτάχυνση και γρήγορη ολοκλήρωση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, αλλά και εκείνων που θα υποβληθούν στο μέλλον.

- Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη που αρχικά είχε προβλεφθεί για το 1ο τρίμηνο του 2022. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο επιτάχυνσης της εκδίκασης των πάνω από 40.000 υποθέσεων οι οποίες ακόμη εκκρεμούν.