Τράπεζα Πειραιώς: Πουλά χαρτοφυλάκιο 10 εταιρειών με αιολικά πάρκα και άδειες

29/09/2022, 16:02
Τράπεζα Πειραιώς: Πουλά χαρτοφυλάκιο 10 εταιρειών με αιολικά πάρκα και άδειες

Τα περισσότερα εξ αυτών ανήκαν σε EDF και εν συνεχεία στον εφοπλιστή Λογοθέτη και περιήλθαν στην κατοχή της τράπεζας μετά το πόρισμα της ΤτΕ.

Στην πώληση του χαρτοφυλακίου με 10 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων περιήλθαν στην κατοχή της, μετά τις συναλλαγές του εφοπλιστή Λογοθέτη με τη γαλλική EDF, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, διεξάγοντας διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται στη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Το project Res, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει πάρκα σε λειτουργία δυναμικότητα 45,8 MW καθώς και άδειες για αιολικά πάρκα, δυναμικότητας 294,3 MW. Τέλος, περιλαμβάνει και δύο υπό ανάπτυξη σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα δυναμικότητας 1+1 MW. Ο αγοραστής θα αποκτήσει ως το 100% των εταιρειών.

«Πετράδι» του χαρτοφυλακίου αποτελεί η «Αιολική Μπελεχέρι ΑΕ», η οποία διαθέτει δύο αιολικά σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2015, εγκατεστημένης ισχύος 43,8 MW, ενώ βρίσκεται σε φάση επέκτασης της παραγωγικής ισχύος των δύο πάρκων κατά περίπου 37,1 MW.

Η Αιολική Μπελεχέρι ΑΕ αποτελεί 100% θυγατρική της W.H. South Wind Ltd (South Wind), η οποία σήμερα ανήκει στον όμιλο Πειραιώς.

Ως τις 2 Ιουνίου 2016 ανήκε στον γαλλικό όμιλο EDF (EDF Hellas), με CEO τον Λουκά Λαζαράκη. Για την ανάπτυξη, μάλιστα, των δύο πάρκων έλαβε χρηματοδότηση 44 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού, που είχε καλύψει η EDF Hellas, με επιτόκιο Euribor εξαμήνου πλέον 5%.

Εν συνεχεία, η EDF πώλησε την Αιολική Μπελεχέρι στη South Wind, συμφερόντων Λογοθέτη, χωρίς να αποπληρωθεί το ομολογιακό που είχε καλύψει ο γαλλικός όμιλος. Η συναλλαγή αποτέλεσε μέρος της συνολικής πώλησης του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου πάρκων και αδειών της EDF στον όμιλο Λογοθέτη.

Αφότου η εταιρεία περιήλθε στην κατοχή Λογοθέτη, η South Wind ανέλαβε το ομολογιακό που είχε καλύψει η EDF, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε πίστωση με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό προς την εταιρεία, ύψους 26,8 εκατ. ευρώ και επιτόκιο που υπολογιζόταν βάσει τριμηνιαίου euribor πλέον περιθωρίου 4%.

Τέλος, η South Wind πέρασε υπό τον έλεγχο της Πειραιώς, κατόπιν ενεργειών που δρομολογήθηκαν μετά το πόρισμα της ΤτΕ για τις συναλλαγές Πειραιώς – Λογοθέτη και την αλλαγή διοίκησης στην τράπεζα.

Ακολούθησε η αναδιάρθρωση δανεισμού της Αιολική Μπελεχέρι με τη μετατροπή του αλληλόχρεου λογαριασμού σε ομολογιακό δάνειο, ύψους 26,03 εκατ. ευρώ (σ.σ. το υπόλοιπο του ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού στις 2/11/2018).

Η Αιολική Μπελεχέρι εμφάνισε στη χρήση 2021 έσοδα 9,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,8 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός της δανεισμός ανερχόταν σε 24,1 εκατ. ευρώ.

Προς πώληση και άδειες 259,2 MW

Στην περίμετρο του προς πώληση χαρτοφυλακίου περιλαμβάνονται άλλες 7 εταιρείες με άδειες για αιολικά πάρκα, αθροιστικής ισχύος 257,2 MW, μια εταιρεία με φωτοβολταϊκό σταθμό σε λειτουργία ισχύος 2 MW καθώς και δύο υπό ανάπτυξη σταθμοί βιομάζας ισχύος 1+1 MW.

Στη South Wind ανήκουν μερικές από τις παραπάνω εταιρείες. Πρόκειται για τις Άνεμος Ηπείρου (άδεια για 63 ΜW), η οποία ελέγχεται κατά 100% από τη South Wind, Αιολικό Πάρκο Άρτας Αετοί (42 Μw), Αιολικό Πάρκο Ευρυτανίας 2 (29,4MW), Αιολικό Πάρκο Ευρυτανίας 4 (29,4 MW).