Οι τράπεζες συνεχίζουν τις μειώσεις στα επιτόκια των νέων καταθέσεων

10/10/2022, 11:49
Οι τράπεζες συνεχίζουν τις μειώσεις στα επιτόκια των νέων καταθέσεων

Μειώσεις είναι μεν οριακές, είναι όμως μειώσεις.

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάζεται στις 27 Οκτωβρίου να αυξήσει το επιτόκιο του ευρώ τουλάχιστον κατά 0,75% -ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και αύξηση κατά 1 μονάδα-, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τις μειώσεις στα επιτόκια των νέων καταθέσεων.

Μειώσεις που είναι μεν οριακές, είναι όμως μειώσεις.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τράπεζες μείωσαν τον Αύγουστο το μέσο επιτόκιο καταθέσεων προς νοικοκυριά κατά 1 μονάδα βάσης (δηλαδή κατά 0,01%) στο 0,04%.

Επίσης μείωσαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στο 0,11% (ήταν στο 0,13% τον Ιούλιο).

Οι μειώσεις αυτές εφαρμόστηκαν στις νέες καταθέσεις ή ανανεώσεις προθεσμιακών από νοικοκυριών που ήταν ύψους 5,5 δις ευρώ.

Βέβαια οι τράπεζες φάνηκαν γαλαντόμες στις νέες καταθέσεις επιχειρήσεων και αύξησαν τον Αύγουστο το επιτόκιο τους στο 0,01% από το αρνητικό -0,01% του Ιουλίου και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων από επιχειρήσεις στο 0,10% (από 0,05%).

Βέβαια τα συγκεκριμένα υπόλοιπα ήταν χαμηλότερα του 1 δις ευρώ…

Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις από τα χαμηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη. Την ώρα που στην Ελλάδα το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων που διατηρούν τα νοικοκυριά διαμορφώνεται στο 0,11%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 0,35%. Μάλιστα από τα υψηλότερα επιτόκια προσφέρουν οι τράπεζες της Ολλανδίας στο 1,53%, της Ιταλίας και της Γαλλίας που διαμορφώνεται στο 0,80%.

Σε ότι αφορά τώρα τις καταθέσεις προθεσμίας των επιχειρήσεων οι τράπεζες της Μάλτας προσφέρουν 14 φορές υψηλότερο επιτόκιο (στο 1,44%).

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες από την άνοδο των επιτοκίων, δηλαδή από το -0,5% που ήταν τα επιτόκια τον Ιούνιο έφτασαν στο 0,75% τον Σεπτέμβριο και όπως όλα δείχνουν η νέα αύξηση θα είναι τουλάχιστον 0,75% θα διαμορφωθούν στο 1,5%, χωρίς να αποκλείεται το 1,75% (αν αυξηθούν κατά 1%), κερδίζουν μέχρι το 2023 περισσότερα από 1 δις ευρώ από την αύξηση των επιτοκιακών τους εσόδων .

Και καθώς στο σύστημα υπάρχει ρευστότητα, δεν υπάρχει δηλαδή πίεση για προσέλκυση καταθέσεων, τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων θα είναι μικρές και θα γίνονται σταδιακά.