Με τρία «δώρα» πάνε οι τραπεζίτες στο ραντεβού με τον Σταϊκούρα

14/12/2022, 11:00
Με τρία «δώρα» πάνε οι τραπεζίτες στο ραντεβού με τον Σταϊκούρα

Οι προτάσεις τους είναι μία προσπάθεια καλής θέλησης και εκτόνωσης της κρίσης που έχει προκύψει μεταξύ τους!

Με τρία ….δώρα προσέρχονται σήμερα το μεσημέρι στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα οι τραπεζίτες.

Οι προτάσεις τους –σε μία προσπάθεια καλής θέλησης και εκτόνωσης της κρίσης που έχει προκύψει μεταξύ υπουργείου και τραπεζιτών- θα περιλαμβάνουν:

-Ψαλίδισμα στα ποσά που χρεώνουν τους πελάτες για απλές και καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές

-Αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων. Να σημειωθεί ότι έγιναν ήδη οι πρώτες κινήσεις έγιναν και τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες πάνω από το 0,5%, μετά την κίνηση της Παγκρήτιας να αυξήσει το επιτόκιο στο 1% για ποσά 50,000 ευρώ.

-Επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς οι τράπεζες θα καλύψουν για 12 μήνες (αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2023) το 50% της αύξησης που προέκυψε στις δόσεις των στεγαστικών τους λόγω της ανόδου των επιτοκίων του ευρώ.

Τα έσοδα από προμήθειες, όπως και τα έσοδα από τόκους είναι δύο σταθερές πηγές της κερδοφορίας των τραπεζών.

Μάλιστα στο 9μηνο του 2022 σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το έσοδο από προμήθειες προσέγγισε τα 1,3 δις ευρώ.

Βέβαια, το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων προέρχεται από την εταιρική πελατεία, από τις αναδοχές δηλαδή των τραπεζών, την έκδοση εταιρικών ομολόγων και από τις προμήθειες για την έγκριση δανείων.

Όμως οι τράπεζες κοστολογούν ακριβά και μία σειρά από καθημερινές συναλλαγές, είτε αυτές πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ, είτε μέσω του internet banking.

Για παράδειγμα η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κινητής τηλεφωνίας, φορολογικών υποχρεώσεων κλπ χρεώνονται συνήθως με 0,5 ευρώ όταν γίνονται ηλεκτρονικά και με 1 ευρώ όταν πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ.

Υψηλό είναι το κόστος για την μεταφορά ποσών από τράπεζα σε τράπεζα με τη χρέωση να ξεκινά από τα 2,5 ευρώ για εμβάσματα ως 12.500 ευρώ στο εσωτερικό και φτάνουν τα 20 ευρώ όταν το μεταφερόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο, ενώ τσουχτερές είναι οι προμήθειες όταν το έμβασμα έχει αποδέκτη τράπεζα του εξωτερικού με τη χρέωση να ξεκινά από τα 17 ευρώ και να φτάνει μέχρι τα 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι χρεώσεις αυτές θα ψαλιδιστούν καθώς οι περισσότερες τράπεζες στο εξωτερικό τις προσφέρουν δωρεάν ή με πολύ χαμηλή χρέωση.

Κόστος έχει και η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας καθώς χρεώνεται από 2,5- 5 ευρώ, η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας κάθε φορά που λήγει και η οποία επιβαρύνεται με 5 ή 6 ευρώ, και έχουν επανέλθει οι συνδρομές στις πιστωτικές κάρτες με τη χρεωση να ξεκινά από τα 25 ευρώ φθάνοντας έως και τα 100 ευρώ εάν πρόκειται για κάρτα με αυξημένα προνόμια.