Τραπεζίτες – Σταϊκούρας: Ηρεμία μετά την καταιγίδα

20/12/2022, 09:00
Τραπεζίτες – Σταϊκούρας: Ηρεμία μετά την καταιγίδα

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει -σε δείγμα καλής θέλησης- να αυξάνουν τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας σε επίπεδα 1% και πάνω.

Η καταιγίδα πέρασε και νηνεμία επήλθε στις σχέσεις τραπεζιτών και υπουργείου Οικονομικών.

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει –σε δείγμα καλής θέλησης- να αυξάνουν τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας σε επίπεδα 1% και πάνω.

Παράλληλα μειώνουν ή καταργούν –για ορισμένες συναλλαγές- τις χρεώσεις για προμήθειες.

Ενώ την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,5%.

Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς από σήμερα αυξάνει το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης «Στα Μέτρα Σου», στο 1% για διάρκεια 12 μηνών και ποσό άνω των 250.000 ευρώ, ενώ για μικρότερα ποσά το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,50%.

Ακόμα η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει δωρεάν πλέον την υπηρεσία IRIS P2P, για μεταφορά χρημάτων σε τράπεζα εσωτερικού. Καταργεί τα έξοδα για την αξιολόγηση αιτημάτων στεγαστικών δανείων και την αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου. Ενώ μειώνει από 25% έως 50% τις προμήθειες για πληρωμή λογαριασμών, τα εμβάσματα σε τράπεζες εκτός Ευρωζώνης καθώς και τη συνδρομή πιστωτικής κάρτας για ένα χρόνο.

Από σήμερα η Alpha Bank λανσάρει νέα προθεσμιακή κατάθεση με διάρκεια 24 μηνών και επιτόκιο που θα αυξάνεται σταδιακά –ανά τρίμηνο- και θα φτάνει στο 1,80%, για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Στο 1% αύξησε το επιτόκιο λογαριασμών προθεσμίας 15 μηνης διάρκειας για ποσό 200.000 ευρώ και η Eurobank.

Επιτόκιο 1% για ποσά άνω των 50.000 ευρώ σε κατάθεση προθεσμίας 12 μηνών προσφέρει επίσης η Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία έχει ανακοινώσει σημαντικές μειώσεις -50%- στις προμήθειες που εισπράττει για την πληρωμή λογαριασμών και την αποστολή εμβασμάτων.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη οι αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις θα συμβαδίσουν με αύξηση της διάρκειας των καταθέσεων.

Σήμερα τα υπόλοιπα καταθέσεων διαμορφώνονται στα 185 δισ. ευρώ, από τα οποία το 18% με 20% αντιστοιχεί σε προθεσμιακές καταθέσεις. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το ύψος των προθεσμιακών καταθέσεων από τα 33-35 δις ευρώ που είναι τώρα θα αυξηθεί μέσα στο 2023 και θα αντιστοιχεί στο 30% με 40% των καταθέσεων δηλαδή από 55 μέχρι 75 δις ευρώ.

Ακόμα αναφέρουν πως θα προχωρούν σε αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων κατά περίπτωση, θα αξιολογούν δηλαδή την ευρύτερη σχέση που έχει ο καταθέτης (δάνεια, ασφαλιστικά προϊόντα κλπ) με την τράπεζα και θα προσφέρουν αυξημένα επιτόκια.