Χρήστος Σταϊκούρας: Έχει βάλει «στο μάτι» τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων

14/01/2023, 10:31
Χρήστος Σταϊκούρας: Έχει βάλει «στο μάτι» τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων

Ζήτησε από τους servicers να ανεβάσουν ταχύτητα και να προχωρήσουν σε περισσότερες και πιο γενναίες ρυθμίσεις.

Οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων είναι τώρα ο νέος στόχος για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και είχε χθες συνάντηση με τους servicers

Τους ζήτησε να ανεβάσουν ταχύτητα και να προχωρήσουν σε περισσότερες και πιο γενναίες ρυθμίσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Και ζήτησε από τους servicers συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο που θα κινηθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum), ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Θόδωρος Αθανασόπουλος (Cepal) και Σπύρος Παντελιάς από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο της συνάντησης ήταν αποκλειστικά και μόνο οι ρυθμίσεις των δανείων, καθώς έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και οι πολιτικοί πιέζονται από τους ψηφοφόρους τους στο συγκεκριμένο κομμάτι, ζητώντας πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Οι servicers συμφώνησαν να επιταχύνουν και ανέφεραν στον κ. Σταϊκούρα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν το 2023 θα επιστρέψουν στις τράπεζες ως «πράσινα» και πάλι δάνεια ύψους 15 δις ευρώ.

Και υπογράμμισαν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ρυθμίσεις συνοδεύονται και με «κούρεμα» οφειλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι servicers έχουν αναλάβει τη διαχείριση 92,7 δις ευρώ προβληματικών δανείων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι στο βαθύ κόκκινο και δύσκολα θα εισπραχθούν αν δεν υπάρχει το δέλεαρ της μερικής άφεσης χρέους.

Στο μεταξύ οι servicers κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς στο τέλος Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει κατά πόσο οι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια.