Alpha Bank: Σε διεθνείς επενδυτές σχεδόν το 100% του AT1 των 400 εκατ. ευρώ

02/02/2023, 12:53
Alpha Bank: Σε διεθνείς επενδυτές σχεδόν το 100% του AT1 των 400 εκατ. ευρώ

H μεγαλύτερη συμμετοχή προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο (40%) και την Ευρώπη και την Ελβετία (35%).

Tην τιμολόγηση της έκδοσης πρόσθετων μέσων της κατηγορίας 1 («Τίτλοι AT1») αορίστου διαρκείας, σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset) ύψους 400 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Οι Τίτλοι ΑΤ1 εκδίδονται με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη και απόδοση11,875%.

Σε συνέχεια των επαφών που είχε η διοίκηση της Alpha Holdings με την επενδυτική κοινότητα το προηγούμενο διήμερο, η έκδοση συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση ύψους Ευρώ 1,8 δισ., με υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών 5,7 φορές του αρχικού στόχου, καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότεροι από 190 επενδυτές.

Ευρεία υπήρξε η γεωγραφική διασπορά, καθώς σχεδόν ποσοστό 100% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο (40%) και την Ευρώπη και την Ελβετία (35%).

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με την κάλυψη από διαχειριστές κεφαλαίων και ασφαλιστικούς οργανισμούς να ανέρχεται πάνω από 95%.

Η συναλλαγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Holdings, το οποίο ανακοινώθηκε τον Μάϊο του 2021, γνωστό ως Project Tomorrow.

Η έκδοση των Τίτλων AT1 συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Alpha Holdings, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 120 μονάδες βάσης.

Η Citi ορίστηκε ως ανάδοχος της έκδοσης ενώ οι Barclays, BofA Securities, Citi, J.P. Morgan και Nomura ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.