Eurobank – Alpha Bank: Στο 3% επέστρεψαν τα επιτόκια των καταθέσεων

09/02/2023, 14:09
Eurobank – Alpha Bank: Στο 3% επέστρεψαν τα επιτόκια των καταθέσεων

Η Eurobank και η Alpha Bank ανακοίνωσαν χθες νέες προθεσμιακές καταθέσεις με κλιμακούμενα επιτόκια που φτάνουν μέχρι το 3%

Η Eurobank και η Alpha Bank ανακοίνωσαν χθες νέες προθεσμιακές καταθέσεις με κλιμακούμενα επιτόκια που φτάνουν μέχρι το 3%, καθώς και αποταμιευτικά προϊόντα συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια.

Παράλληλα οι τράπεζες ετοιμάζουν τα «όπλα» τους εν όψει της συνάντησης που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και η αύξηση στα επιτόκια των καταθέσεων είναι ένα από αυτά. Ενώ σχεδιάζουν και «πακέτα» με ελκυστική τιμολόγηση που ξεκινά από τα 2 ευρώ το μήνα και καλύπτει 7 τραπεζικές συναλλαγές.

Τα επιτόκια στις καταθέσεις παρέμειναν καθηλωμένα για σειρά ετών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που ακόμα και στους λογαριασμούς προθεσμίας δύσκολα προσέγγιζαν το 0,15%.

Οι τράπεζες, έστω και με κλιμακούμενα επιτόκια -διότι καθώς το επιτόκιο αυξάνεται ανά εξάμηνο η τελική απόδοση είναι χαμηλότερη από το ονομαστικό επιτόκιο-, προσφέρουν αποδόσεις που είχαν χρόνια να δουν οι αποταμιευτές. Πιο αναλυτικά:

Eurobank

Η Eurobank για ποσά 10.000 ευρώ στην 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση προσφέρει επιτόκιο έως 2%. Το επιτόκιο ξεκινά από το 1% το πρώτο εξάμηνο και αυξάνεται στο 2% το δεύτερο εξάμηνο.

Στην προθεσμιακή κατάθεση 2 ετών το επιτόκιο φτάνει έως 2,5%. Ξεκινά από το 1% το πρώτο εξάμηνο, και σταδιακά ανά εξάμηνο αυξάνεται στο 2,5%.

Και στις δύο καταθέσεις η καταβολή τόκων γίνεται σε τριμηνιαία βάση.

Υψηλή απόδοση προσφέρει και το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Dis GF Target Maturity III Ομολογιακό, 5ετούς διάρκειας της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Το προϊόν, όπως σημειώνει η Eurobank, απευθύνεται σε επενδυτές που επιδιώκουν τακτικό εισόδημα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ετήσιας διανομής μερίσματος, κατόπιν συνεκτίμησης των συνθηκών της αγοράς και της τρέχουσας απόδοσης του ενεργητικού του Α/Κ.

Για το 2023 επιδιώκεται διανομή μερίσματος έως 3,10%, πληρωτέο τον Φεβρουάριο του 2024. Το συγκεκριμένο Α/Κ ανήκει στην οικογένεια των Greek Funds που επενδύει το ενεργητικό του σε ένα διαφοροποιημένο, ποιοτικό χαρτοφυλάκιο, ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων. Πρόκειται για ομολογιακό A/K που ακολουθεί τη στρατηγική buy and hold με στόχο τη διασφάλιση του κεφαλαίου μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων στη λήξη, για τον μεριδιούχο που θα παραμείνει επενδυμένος για όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, δηλαδή έως και το 2028.

Να σημειωθεί ότι οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις θα προσφέρονται από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου μέχρι τις 17 Μαρτίου 2023 και το ελάχιστο ποσό κατάθεσης προσδιορίζεται στα 10.000 ευρώ.

Alpha Bank

Η Alpha Bank λανσάρει από αύριο Παρασκευή τις προθεσμιακές καταθέσεις Alpha Πρόοδος Plus, οι οποίες παρέχουν στον καταθέτη τη δυνατότητα να «κλειδώσει» ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά κάθε τρίμηνο, φθάνοντας έως και 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης.

Το Alpha Πρόοδος Plus αποδίδει τους τόκους ανά τρίμηνο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού κατάθεσης, αλλά και η ευελιξία για διακοπή, στο τέλος κάθε τριμήνου, χωρίς κόστος.

-Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών με επιτόκιο έως 3% και μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75%

-Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών με επιτόκιο έως 3% και μέσο επιτόκιο από 1,5% έως 2%.

Η τράπεζα διαθέτει επίσης σειρά Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Alpha Asset Management αλλά και ξένων οίκων. Τα νέα αμοιβαία κεφάλαια απαντούν στο σύνθετο περιβάλλον πληθωρισμού, διασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις και χαμηλό ρίσκο, κάνοντας τον κόσμο των επενδύσεων προσιτό σε όλους.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2023, διατίθεται το Alpha Target Maturity I 2028 ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο της Alpha Asset Management, που με χαρακτηριστικά, όπως η διανομή μερίσματος 3% για το πρώτο έτος και συμμετοχή από μόλις 1.000 ευρώ, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων αποταμιευτών. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε μέσα σε ένα μήνα έχει ξεπεράσει τα 360 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα η Alpha Asset Management αναμένεται να παρουσιάσει και νέα προϊόντα αντίστοιχων αποδόσεων.

Έχει επίσης λανσάρει τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα Unit Linked ή εγγυημένου κεφαλαίου. Ανάμεσα τους ένα νέο πρόγραμμα εφάπαξ αποταμίευσης της AlphaLife, 10ετούς διάρκειας με εγγύηση κεφαλαίου στην λήξη. Το πρόγραμμα παρέχει εγγυημένο επιτόκιο 2%, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους δικαιούχους σε περίπτωση απρόσμενων γεγονότων.