Attica Bank: Μέχρι το τέλος Απριλίου η ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ

23/02/2023, 10:06
Attica Bank: Μέχρι το τέλος Απριλίου η ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ

H Thrivest, που προτίθεται να εισφέρει 100 εκατ. ευρώ στην αύξηση, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει στην AMK μέσω αδιάθετων μετοχών.

Το επικαιροποιημένο ενημερωτικό δελτίο της Attica Bank για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα στη συνεδρίαση του το ΔΣ της τράπεζας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η αύξηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, και θα είναι ένα πρώτο βήμα για να επανέλθει η Τράπεζα Αττικής σε ορθή πορεία.

Στο μεταξύ η Thrivest των κ.κ. Δ.Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου συνεχίζει τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της τράπεζας, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα καταθέσει την επίσημη πρόταση της προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ΑΜΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μία πρώτη ενημέρωση προς το Ταμείο η Thrivest, που προτίθεται να εισφέρει 100 εκατ. ευρώ στην αύξηση, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει στην AMK μέσω αδιάθετων μετοχών.

Επίσης για να προχωρήσει θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, με την συγχώνευση Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας.

Βασική προϋπόθεση είναι ακόμα η πώληση των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων Astir 1, Metexelixis, Omega, ύψους περί τα 2,2 δις ευρώ.

Μάλιστα οι Bain και Fortress διενεργούν έλεγχο στα χαρτοφυλάκια αυτά και εκτιμάται ότι μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξει συγκεκριμένη προσφορά για το Astir 1, για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι η τιτλοποίηση Astir 1, ύψους 320 εκατ ευρώ, περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και είναι αυτή που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται –και αφού ολοκληρωθεί η αμκ- η πώληση του χαρτοφυλακίου Metexelixis των 670 εκατ. ευρώ, την διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Qquant, ενώ επενδυτής αναζητείται και για το χαρτοφυλάκιο Omega των 1,3 δις ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Astir II, των 370 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια, θα παραμείνει στην τράπεζα καθώς έχει καλές προοπτικές ανάκτησης.

Τέλος σημειώνουμε ότι η αύξηση των 490 εκατ. ευρώ θα είναι το πρώτο βήμα για την εξυγίανση της τράπεζας καθώς θα χρειαστεί και νέα αύξηση, ύψους 300 εκατ ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.