Κάτι «τρέχει» με τα στεγαστικά δάνεια, παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών

03/03/2023, 18:14
Κάτι «τρέχει» με τα στεγαστικά δάνεια, παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών

Υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη και κατά πόσο θα δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Κάτι «τρέχει» με τα στεγαστικά δάνεια, παρά τις διαβεβαιώσεις από τις διοικήσεις των τραπεζών ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κίνδυνος να «σκάσουν» δάνεια λόγω της ανόδου των επιτοκίων .

Η άνοδος των επιτοκίων έχει φέρει σε δυσμενή θέση πολλούς δανειολήπτες με ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι οδηγούνται σε αδιέξοδο λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των επιτοκίων.

Μάλιστα για κάποιους δανειολήπτες, που είχαν επιλέξει αποπληρωμή σε 15 ή 20 χρόνια η δόση έχει ήδη σχεδόν διπλασιαστεί.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά 0,5% και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατες δηλώσεις της σημείωσε πως τα επιτόκια θα αυξάνονται μέχρι να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.

Τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers αγωνιούν για την συμπεριφορά των ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων. Το επιτόκιο του ευρώ σύντομα θα ξεπεράσει το 3% και οι δόσεις γίνονται δυσβάσταχτες για την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο Euribor 3μήνου –που πέρυσι τέτοια εποχή ήταν σε αρνητικό έδαφος- συνεχίζει να κινείται ανοδικά και την 1η Μαρτίου ήταν στο 2,783% όταν στις 28 Φεβρουαρίου ήταν στο 2,744%.

Τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers παραδέχονται ότι παρακολουθούν real time τη συμπεριφορά των δανείων…και σημειώνουν πως επικοινωνούν άμεσα με τους δανειολήπτες που καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων και σχεδιάζουν μια σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Τέτοια μέτρα είναι τόσο μία μείωση στα spreads των δανείων, όσο και με επιμήκυνση της χρονικής περιόδου αποπληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη και κατά πόσο θα δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.