Τράπεζες: Έχουμε το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού και το χαμηλότερο καταθέσεων στην Ε.Ε.

06/03/2023, 16:46
Τράπεζες: Έχουμε το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού και το χαμηλότερο καταθέσεων στην Ε.Ε.

Mόλις τον περασμένο μήνα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας

Ίδια γεύση στα επιτόκια….

Το κόστος χρήματος τον Ιανουάριο αυξήθηκε, οι αποδόσεις των καταθέσεων παρέμειναν καθηλωμένες χαμηλά και η «ψαλίδα » ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων διευρύνθηκε στο 5,24%.

Οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για τον Ιανουάριο 2023 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν από την ακριβότερη τιμολόγηση στο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη και προσφέραν τρεις φορές χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο έδειξαν πως: το μέσο επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια με διάρκεια έως ένα 12 μήνες διαμορφώθηκε στο 5,47% όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν επιτόκιο 3,52% στην Ευρωζώνη.

Το σταθερό επιτόκιο για διάρκεια πάνω από 5 χρόνια στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια ήταν στο 4,01%, υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 1,96% του μέσου όρου της ευρωζώνης, και στα νέα στεγαστικά συνολικά, το μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα ήταν 3,77% έναντι 3,10% στην Ευρωζώνη.

Στις καταθέσεις προθεσμίας 12μηνης διάρκειας οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόσφεραν επιτόκιο 1,53% και οι ελληνικές 0,46%.

Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος για τον Ιανουάριο 2023 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%, με αποτέλεσμα το περιθώριο δηλαδή να διευρυνθεί στο 5,24%.

Συγκεκριμένα στις καταθέσεις προθεσμίας 12 μηνών από νοικοκυριά το επιτόκιο αυξήθηκε στο 0,46% και στις καταθέσεις από επιχειρήσεις στο 0,96%. Στις καταθέσεις τώρα ταμιευτηρίου τα επιτόκια είναι οριακά θετικά καθώς διαμορφώνονται στο 0,03% για τα νοικοκυριά και 0,08% για τις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μόλις τον περασμένο μήνα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας, όπου σταδιακά και ανάλογα με τη διάρκεια το επιτόκιο αυξάνεται μέχρι το 3%.

Σε επίπεδο δανείων η αύξηση των επιτοκίων ήταν σημαντικά υψηλότερη και το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,30% στο 5,36%.

Να σημειωθεί ότι: το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών και ανοικτών δανείων αυξήθηκε στο 14,73%. Των καταναλωτικών δανείων στο 11,36%. Το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε στο 3,90% και το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε στο 5,69% και των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε στο 7,20%.