Τι ζήτησε ο Σταϊκούρας από τους τραπεζίτες στη χθεσινή συνάντησή τους

23/03/2023, 11:08
Τι ζήτησε ο Σταϊκούρας από τους τραπεζίτες στη χθεσινή συνάντησή τους

"Ρυθμίστε τα στεγαστικά δάνεια, στηρίξτε όσους δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων."

Ρυθμίστε τα στεγαστικά δάνεια, στηρίξτε όσους δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Διότι η υπόθεση επιτόκια εξελίσσεται σε μείζον θέμα για μεγάλη μερίδα δανειοληπτών, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος τους έχει αυξήσει τις δόσεις εξυπηρέτησης τους ακόμα και κατά 40%.

Και φυσικά εκείνο που απεύχονται όλοι είναι η δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

Όμως η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έχει καταστήσει σαφές πως στόχος είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%, οπότε θα συνεχίζει να τον «πυροβολεί» αυξάνοντας τα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα «τρέχει» το πρόγραμμα της επιδότησης των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων δανειοληπτών.

Όπως είναι γνωστό οι τράπεζες θα επιδοτούν κατά 50% την αύξηση της δόσης λόγω της ανόδου των επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο 2022.

Όμως ενώ στην πλατφόρμα που άνοιξε την 1η Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να ενταχθούν 30.000 δανειολήπτες, τόσους τους υπολόγιζαν οι τράπεζες, μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιηθεί πάνω κάτω 1.000 αιτήματα.

Την ίδια ώρα ο κ. Σταϊκούρας ανησυχεί –καθώς όπως έχει δηλώσει- είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων και γι’ αυτό η κυβέρνηση δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια που έχει δώσει κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δόσεις, ενώ υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους δυσκολεύονται.

Και όπως έχει παραδεχθεί: πιέζουμε να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε όμως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με το παρελθόν.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού με τους τραπεζίτες αφορούσε τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τις περιπτώσεις της SVB και της Credit Suisse.

Οι τραπεζίτες επανέλαβαν πως οι ελληνικές τράπεζες είναι αρκούντως θωρακισμένες απέναντι στις αναταράξεις.

Να σημειωθεί ότι και ο SSM χθες σήμανε τη λήξη του «κόκκινου» συναγερμού για νέα τραπεζική κρίση, ωστόσο εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις τράπεζες και συνιστά αυξημένη εγρήγορση, από τις διοικήσεις τους.