Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley – Καμία επίπτωση από το πάγωμα επιτοκίων

13/04/2023, 10:10
Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley – Καμία επίπτωση από το πάγωμα επιτοκίων

Το πάγωμα στα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών δανείων δεν θα έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες

Θετική παραμένει για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley, καθώς εκτιμά ότι το 12μηνο πάγωμα στα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών δανείων δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές του 2023.

Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σημειώνουν ότι για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι προβλέψεις για το 2023 βασίζονται σε ένα επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,5-2,8%, οπότε δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση για τις τράπεζες, λόγω αυτού του μέτρου. Ωστόσο, θα περιορίσει την περαιτέρω άνοδο από τις αυξήσεις των επιτοκίων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων πέραν του 3%. Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 26% των συνολικών δανείων στην Ελλάδα.

Σημειώστε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν θα έχει αντίκτυπο στο guidance, καθώς δεν θα βασιστεί σε αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής των δανειοληπτών, αλλά μάλλον πρόκειται για οριζόντιο μέτρο που παρέχει μπόνους στους δανειολήπτες που συνεχίζουν να καταβάλλουν πληρωμές στην ώρα τους.

Πώς εξελίσσονται τα δάνεια και οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Από τον Φεβρουάριο, τα δάνεια του τραπεζικού τομέα είναι αυξημένα κατά 3,8% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, αλλά μειωμένα από +4,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Τα δάνεια μειώθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, λόγω των δανείων των νοικοκυριών. Οι καταθέσεις του τομέα στην Ελλάδα είναι αυξημένες 3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν μειωμένες κατά -0,7% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις (LDR) εξακολουθεί να είναι χαμηλός στο 62%. Από τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, οι αποδόσεις των δανείων είναι αυξημένες ~ 50 μ.β. για τον τομέα, ενώ το μέσο κόστος καταθέσεων είναι αυξημένο κατά ~ 10 μ.β.

«Η στροφή προς προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζεται, αλλά παραμένει στα χαμηλά επίπεδα του 21% για το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων έως τον Φεβρουάριο, μια μετατόπιση 2,9% από τον Ιούνιο του 2022. Υπολογίζουμε ότι τα beta των καταθέσεων βρέθηκαν στο 6% το Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των ισχυρών δεικτών ρευστότητας για τις τράπεζες (πάνω από 150% LCR) και των χαμηλών δεικτών LDR είναι πιθανό να διατηρήσουν τα beta καταθέσεων συγκρατημένα», σημειώνει η Morgan Stanley στην έκθεσή της με ημερομηνία 11 Απριλίου 2023.