Citigroup: Άνοδο 12-24% "βλέπει" για τις ελληνικές τράπεζες - Τι εκτιμά για την κερδοφορία

18/05/2023, 17:24
Citigroup: Άνοδο 12-24%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 

Σε αναθεώρηση των στόχων και των εκτιμήσεων για τα καθαρά κέρδη και τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Citigroup αλλάζοντας ταυτόχρονα και τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε «αγορά» από «ουδέτερη» προγενέστερα χωρίς όμως μεταβολή στην τιμή στόχο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 12-24% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του Χ.Α, στο βασικό σενάριο, ενώ σε ένα bull σενάριο η άνοδος μπορεί να κινηθεί στο 28-49%.

Η αμερικάνικη τράπεζα επικαιροποίησε τα μοντέλα εκτιμήσεών της για την Alpha Bank μετά τα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα.

H Citigroup επικαιροποιεί ανοδικά τις προβλέψεις για τα κέρδη της Alpha Bank κατά +11% φέτος, κυρίως λόγω μιας πιο αισιόδοξης άποψης για τα καθαρά έσοδα από τόκους, μετά και την ισχυρή διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο, η οποία μετριάζεται εν μέρει από τις ελαφρώς χαμηλότερες προμήθειες και το ελαφρώς υψηλότερο κόστος.

Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα έτη του ορίζοντα των προβλέψεών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Η τιμή-στόχος παραμένει στα 1,50 ευρώ και η αξιολόγηση για τη μετοχή παραμένει σε αγορά. Τα αποτελέσματα της Alpha Bank για το α’ τρίμηνο ήταν ισχυρά και οδηγούν σε αύξηση των εκτιμήσεων για την καθαρή κερδοφορία. Τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank θα κυμανθούν σε 589 εκατ. ευρώ φέτος και 579 εκατ. ευρώ το 2024, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων φέτος στο 8,2%.

Η αμερικανική τράπεζα για την Εθνική Τράπεζα διατηρεί την τιμή στόχο στα 6 ευρώ, παρότι αναβαθμίζει τη σύσταση. Παρά την αναβάθμιση, αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμηση της για την πληρωμή μερισμάτων, αλλά στο θετικό σενάριο η τιμή στόχος αυξάνεται στα 6,9 ευρώ και στο αρνητικό σενάριο στα 4,6 ευρώ. Οι επιδόσεις του 2022 ήταν ισχυρές η Citigroup προσδοκά συνέχεια σε αύξηση των κερδών, θετικά επηρεασμένα από τα υψηλότερα επιτόκια και τα καθαρά έσοδα από τόκους, την αύξηση των προμηθειών και τη συγκρατημένη αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Παράλληλα, συνεχίζει να προβλέπει αύξηση στα κέρδη του 2023 της τάξεως του 9%, με σταθερές της τιςεκτιμήσεις της για το 2024-2025. Η διανομή μερισμάτων για την τράπεζα θα διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα ή και μηδενικά για τα κέρδη του 2022, αλλά για φέτος και το 2024, η διανομή θα διαμορφωθεί σε 20% και 35%, αντίστοιχα. Καθώς αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα μερίσματα, η τιμή-στόχος παραμένει στα 6 ευρώ. Μετά την υποχώρηση της μετοχής από την κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας SVB, η τιμή έχει επανέλθει μόνο μερικώς. Συνεπώς, αναβαθμίζει την αξιολόγηση για τη μετοχή σε buy από ουδέτερη.

Για την Τράπεζα Πειραιώς η Citi αναφέρει πως είχε πολύ καλά αποτελέσματα α’ τριμήνου. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 180 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο (-66% σε ετήσια βάση, +7% σε τριμηνιαία βάση) και κανονικοποιημένα κέρδη 204 εκατ. ευρώ (+23% σε ετήσια βάση, -2% σε τριμηνιαία βάση). Ο κανονικοποιημένος δείκτης αποδοτικότητας ROTE ήταν 13,3%. Η υπεροχή οφείλεται στα καλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), τις προβλέψεις και τα λειτουργικά κέρδη (OPEX).

Για την Τράπεζα Πειραιώς, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, εξαιτίας της αυξημένων καθαρών εσόδων από τόκους και προβλέψεων, ενώ η διοίκηση μείωσε ελαφρώς τους στόχους πιστωτικής επέκτασης. Η Citigroup προσδοκά καθαρά κέρδη 636 εκατ. ευρώ φέτος και 701 εκατ. ευρώ το 2024, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 7,7% φέτος και υψηλότερα στο 8,3% το 2024.