Στη στήριξη του επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων εστιάζουν οι τράπεζες

10/06/2023, 13:00
Στη στήριξη του επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων εστιάζουν οι τράπεζες

Ο Φωκίων Καραβίας από τη Ρόδο, και ο Παύλος Μυλωνάς από το Μέγαρο Μελά, έδωσαν το στίγμα τους για την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωσης τους.

Στη στήριξη του επιχειρείν εστιάζουν οι τράπεζες, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Φωκίων Καραβίας από τη Ρόδο, και ο Παύλος Μυλωνάς από το Μέγαρο Μελά, έδωσαν το στίγμα τους για την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωσης τους.

Συγκεκριμένα ο CEO Eurobank Φωκίων Καραβίας –που μαζί με τους αναπληρωτές CEOs Ανδρέα Αθανασόπουλο, Κώστα Βασιλείου, Σταύρο Ιωάννου- βρίσκονται σε περιοδεία σε Ρόδο και Κω, ανέφερε πως:

Στηρίζουμε ενεργά την επιχειρηματική κοινότητα των ελληνικών νησιών και κάνουμε πράξη την αντίληψή μας για στρατηγική σχέση με τον ελληνικό τουρισμό με δάνεια σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων συνολικά στον κλάδο, συμβάλλοντας στον ευρύτερο στόχο για αναβάθμιση της προοπτικής της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα.

Όπως είπε η τράπεζα έχει ήδη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2,621 δισ. ευρώ προς ελληνικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Ειδικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, από τα επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων ύψους 600 εκατ.ευρώ που έχουν συμβασιοποιηθεί στο ΤΑΑ με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, πάνω από ένα τρίτο έχουν ενταχθεί μέσω της Eurobank.

Για τη στήριξη του τουριστικού και του ξενοδοχειακού κλάδου η τράπεζα:

-Υλοποιεί παρεμβάσεις συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2020 – 2024, σε όλη τη χώρα, θέτοντας ως στόχο της αναβαθμισμένης στρατηγικής της να ενισχύσει τη δυναμική του τουριστικού κλάδου να παράγει αξία για την οικονομία.

Παράλληλα, στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν με το βέλτιστο τρόπο την πληθώρα διαθέσιμων ευρωπαϊκών και ελληνικών πόρων, ανάμεσα στα οποία των ΤΑΑ, του νέου ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού Nόμου.

-Μέσω του Προγράμματος Business Banking Τουρισμός, το οποίο η τράπεζα υλοποιεί για 13η διαδοχική χρονιά, έως σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 52.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Χθες η Εθνική Τράπεζα διοργάνωσε στο Μέγαρο Μελά Business Banking Forum, και ο CEO Παύλος Μυλωνάς τόνισε ότι η Εθνική έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και ότι έχει ενισχύσει το συμβουλευτικό της ρόλο, με εξειδικευμένα στελέχη που ενημερώνουν και προσφέρουν λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία σπάνια θετική συγκυρία, καθώς αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, γίνεται περισσότερη ανταγωνιστική και εξωστρεφής, ενώ ξένα κεφάλαια κοιτάζουν τη χώρα με ενδιαφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Στο forum συμμετείχαν πάνω από 150 επιχειρηματίες, πελάτες της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και φορείς και οργανισμοί που σχετίζονται με την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε η Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της ΕΤΕ. Όπως είπε την τελευταία τριετία η τράπεζα χορήγησε 1,3 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς νέων επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων σε 26% το 2022 στο 32% μέχρι στιγμής μέσα στο 2023.

Στην Εθνική συνδυάζουμε το ανθρώπινο πρόσωπο με την τεχνολογική πρωτοπορία, πρόσθεσε η κ. Θεοφιλίδη, συμπληρώνοντας ότι η τράπεζα αξιοποιεί την τεχνολογία, επενδύει σε νέα συστήματα και προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες μέσα από ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον.