Deutsche Bank: Το Ταμείο Ανάκαμψης ευνοεί ελληνικές τράπεζες και οικονομία

15/06/2023, 16:13
Deutsche Bank: Το Ταμείο Ανάκαμψης ευνοεί ελληνικές τράπεζες και οικονομία

H Ελλάδα είναι η μεγάλη ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κορυφαία επιλογή αποτελούν για την Deutsche Bank οι ελληνικές τράπεζες για τις οποίες συστήνει buy (αγορά), με τη γερμανική τράπεζα να σημειώνει τα οφέλη για τον κλάδο και την οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η ώθηση στην αύξηση του δανεισμού θα πρέπει να είναι σημαντικός παράγοντας στην επιλογή συγκεκριμένων τραπεζών και βλέπουμε τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να επωφεληθούν περισσότερο, ενώ η Banco BPM, η Sabadell ή η BCP αποτελούν επίσης καλές επιλογές», σημειώνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Οι θετικές επιπτώσεις στα δάνεια θα είναι σημαντικές γιατί θεωρεί ότι εκτός από τις γεωγραφικές προτιμήσεις, οι τράπεζες με μεγαλύτερη εξάρτηση από τον δανεισμό επιχειρήσεων θα μπορούσαν να επωφεληθούν επίσης περισσότερο, δεδομένου ότι η χρήση των κεφαλαίων θα είναι σε μεγάλα βιομηχανικά έργα υποδομής, με πολύ βραδύτερη ροή προς τα νοικοκυριά.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διατηρήσει τα χαμηλότερα περιθώρια έναντι του γερμανικού bund, αλλά η Ελλάδα έχει καλύτερη εξέλιξη από τις άλλες χώρες τελευταία, βοηθούμενη από τις ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις των προοπτικών, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Μεγάλη ωφελημένη η Ελλάδα

Όπως εξηγεί η Deutsche Bank, «ως αποτέλεσμα της ανάλυσής μας, επιβεβαιώνουμε την προηγούμενη θέση μας ότι η ενίσχυση των όγκων που απορρέει από τα κεφάλαια του NGEU δεν πρόκειται να αποτελέσουν ουσιαστικό παράγοντα στις περισσότερες περιπτώσεις, με την Ελλάδα πιθανότατα να αποτελεί τον κύριο ωφελημένο. Η σημασία του NGEU θα είναι πολύ μικρότερη στην Πορτογαλία, την Ιταλία και, κυρίως, στην Ισπανία, όπου ο αγώνας κατά της απομόχλευσης είναι πιθανό να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης».