Τι σηματοδοτεί η απορρόφηση της HSBC από την Παγκρήτια Τράπεζα

20/06/2023, 11:07
Τι σηματοδοτεί η απορρόφηση της HSBC από την Παγκρήτια Τράπεζα

Η Παγκρήτια μετά τη συγχώνευση με την HSBC αποκτά διείσδυση και στο κομμάτι της ναυτιλίας, ενώ εμπλουτίζει την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών της.

Στις 31 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η πλήρης μετάπτωση των συστημάτων του ελληνικού βραχίονα της HSBC και τα 15 καταστήματα της θα έχουν τα χρώματα και το λογότυπο της Παγκρήτιας.

«Είμαστε οι προνομιούχοι παίκτες στην Κρήτη και με την HSBC γίνεται ένα μεγάλο άνοιγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Παγκρήτιας Αντώνης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους. Και ο αναπληρωτής CEO Γιώργος Κουρλετάκης –που είναι από το 1997 στην τράπεζα- συμπλήρωσε: από μια τραπεζούλα διεκδικούμε μια μεγάλη θέση στην Ελλάδα. Μετά τα ζόρια του 2015 και του 2018 για να βρεθούν κεφάλαια, σήμερα υπάρχει πολλή αισιοδοξία.

Η Παγκρήτια μετά τη συγχώνευση με την HSBC αποκτά διείσδυση και στο κομμάτι της ναυτιλίας, ενώ εμπλουτίζει την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών της τόσο στα δάνεια λιανικής, όσο και προ τις μικρές επιχειρήσεις.

Η εικόνα αλλάζει σημείωσε ο επικεφαλής του Retail, Αντώνης Βουράκης.

Τι μέλλει γενέσθαι

Ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συγχώνευση με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, με την Παγκρήτια Τράπεζα να βάζει στόχο δύο δυναμικές περιοχές, όπως τις Σέρρες, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακά πρότζεκτ, και την Κατερίνη (τουριστικά ξενοδοχεία).

Η Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της, ύψους 1 δις ευρώ, εκ των οποίων το 90% είναι επιχειρηματικά.

Σχεδιάζει να προχωρήσει σε τιτλοποίηση ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2024 και ενδεχομένως να χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 50-70 εκατ ευρώ. Ενώ τα 700 εκατ ευρώ καθυστερούμενων οφειλών θα αναλάβει πιθανόν τη διαχείριση τους η Quant.

Στόχος είναι ο δείκτης των NPE να υποχωρήσει στο 11% μέχρι το 2027 όπως προβλέπει το πενταετές business plan.

Βέβαια, η ενεργοποίηση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ», που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα φέρει σε συντομότερο χρόνο την επίτευξη του στόχου για περιορισμός των καθυστερήσεων.

Το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει στην συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Αττικής, με due diligence και την εκπόνηση business plan, που θα καθορίσει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών, όπως και τη σχέση ανταλλαγής.

Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025 η new bank θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και με νέο όνομα θα εισαχθεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Να σημειωθεί ότι η Παγκρήτια συμμετέχει στην Αttica με 5,5% (καθώς συμμετείχε στην ΑΜΚ της Αττικής με 33,8 εκατ. ευρώ).