Ετοιμάζεται «Ηρακλής 3» για Attica Bank και Συνεταιριστικές τράπεζες

21/06/2023, 11:02
Ετοιμάζεται «Ηρακλής 3» για Attica Bank και Συνεταιριστικές τράπεζες

Η ΤτΕ ετοιμάζει το έδαφος για έναν “Ηρακλή 3”, στον οποίο θα ενταχθούν πρωτίστως τα κόκκινα δάνεια της συγκεκριμένης τράπεζας, αλλά και προβληματικά δάνεια και ορισμένων Συνεταιριστικών τραπεζών.

Ο “Ηρακλής 1” απορρόφησε μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και ο “Ηρακλής 2” συμπλήρωσε το παζλ με νέα πακέτα προβληματικών δανείων, ελαφρύνοντας κατά πολλά δις ευρώ τους ισολογισμούς τους και επιτρέποντας τους να περάσουν στην κερδοφορία μετά από πολλά δίσεκτα χρόνια.

Έχουν μείνει εκτός μέχρι στιγμής δύο πακέτα της Εθνικής τράπεζας (Frontier II) και της Πειραιώς (Sunrise III), που πρέπει να ενταχθούν και αυτά για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός. Η ολοκλήρωση αυτή φυσικά αφορά στις συστημικές τράπεζες.

Τι γίνεται, όμως, με τις άλλες τράπεζες, όπως η Attica Bank και κάποιες Συνεταιριστικές τράπεζες;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Ελλάδος, σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Attica Bank, ετοιμάζει το έδαφος για έναν “Ηρακλή 3”, στον οποίο θα ενταχθούν πρωτίστως τα κόκκινα δάνεια της συγκεκριμένης τράπεζας, αλλά και προβληματικά δάνεια και ορισμένων Συνεταιριστικών τραπεζών, ώστε να εκκαθαριστεί πλήρως το τραπεζικό τοπίο από τέτοιου είδους δάνεια, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους και την εξυγίανσή τους.

Πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ενταχθούν στο νέο, τρίτο κατά σειρά “Ηρακλή” και τα εναπομείναντα πακέτα των δύο συστημικών τραπεζών. Αυτή η διαδικασία, εφόσον προχωρήσει και λάβει τις ευλογίες του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει πρόσθετες εγγυήσεις από το Δημόσιο.

Η Attica Bank από την πλευρά της θα εκδώσει ένα υγιές senior ομόλογο, έναντι του ποσού των κόκκινων δανείων που θα ενταχθούν, το οποίο θα είναι εξασφαλισμένο από το ελληνικό δημόσιο για την αποπληρωμή του. Με απλά λόγια, όπως συνηθίζουν να λένε τραπεζικοί παράγοντες και αναλυτές, το παθητικό το φτιάχνεις, το ενεργητικό όμως;

Παράγοντες της αγοράς, που ερωτήθηκαν για το σχέδιο δημιουργίας ενός “Ηρακλή ΙΙΙ”, θεωρούν ότι είναι άδικο να μην ενταχθεί και η Attica Bank στα ευεργετήματα που απόλαυσαν οι άλλες τράπεζες. Γιατί πλέον και η σχετική διαφάνεια στα οικονομικά της υπάρχει πλέον, αλλά και ισχυρός στρατηγικός επενδυτής προέκυψε και ήδη έχει συνεισφέρει κεφάλαια εξυγίανσης και θα συνεχίσει να το κάνει.

Επιπλέον, τα προβλήματα της εν λόγω τράπεζας διαπερνούν όλο το πολιτικό σύστημα, που επί χρόνια γνώριζε και ωφελήθηκε από την όλη κατάσταση (διορισμοί, δάνεια σε ημετέρους κλπ), αλλά και οι ίδιες οι συστημικές τράπεζες επίσης ωφελήθηκαν. Γιατί, λοιπόν, να μην πάρει και αυτή το μέρισμα εγγυήσεων του Δημοσίου που δικαιούται;

Στο ίδιο πακέτο του νέου, τρίτου “Ηρακλή”, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα ενταχθούν και όσα προβληματικά δάνεια έχουν οι λειτουργούσες συνεταιριστικές τράπεζες, προκειμένου να λήξει οριστικά ο βραχνάς αυτός για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Μέχρι στιγμής, παρότι είναι απολύτως λογικό να συμβεί, δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε, αν θα ενταχθούν και τα κόκκινα δάνεια της Παγκρήτιας τράπεζας, που οδεύει προς συγχώνευση με την Attica Bank.

Προφανώς και θα υπάρχει πρόνοια από τον Επόπτη και για την περίπτωσή της, αλλά η στήλη δεν έχει κατορθώσει να το τσεκάρει από τις πηγές της. Άλλωστε, οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τα κόκκινα δάνεια, δεν εγγράφονται στο χρέος. Αυτά, μέχρι νεοτέρας.