ΟΤΟΕ: Δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα

24/05/2018, 11:39
OTOE

«Mε την υπ΄αριθμ. 935/2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία έγινε προσπάθεια να καταργηθούν ακόμα και θεμελιωμένα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων», όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της ΟΤΟΕ και των συλλόγων μελών της ότι ισχύουν οι καταστατικές ρυθμίσεις των καταστατικών του ΤΕΑΠΕΤΕ (πρώην Εμπορικής Τράπεζας), του ΤΑΠΤΠ (Alpha Bank) και του ΛΑΚ (Τράπεζα Αττικής), «σύμφωνα με τις οποίες το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, χωρίς να απαιτείται ταυτοχρόνως ούτε η συμπλήρωση του προβλεπόμενου σχετικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε η αποχώρηση από την υπηρεσία».

«Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως πρόσωπα που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής, στις 12.05.16, νοούνται και τα πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει μόνο τον απαιτούμενο από τις οικείες καταστατικές διατάξεις χρόνο ασφάλισης, κατά την ανωτέρω ημερομηνία και εξακολουθούν να παραμένουν στην εργασία τους. Ακόμα, με την απόφαση του ΣτΕ, έληξε οριστικά και το θέμα που είχε προκύψει για τους ασφαλισμένους του τ. ΤΕΑΠΕΤΕ σχετικά με τη θεμελίωση του δικαιώματος στο ως άνω Ταμείο με 30 έτη υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας, καθώς, με την ως άνω απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ρητά ότι θεωρείται θεμελιωμένο το δικαίωμα μεταξύ άλλων και με την ως άνω προϋπόθεση» σημειώνει η ΟΤΟΕ, προσθέτοντας ότι η ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου ισχύει έναντι όλων και «δεσμεύει το υπουργείο, το οποίο πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ τονίζει ότι αναμένει και τις άλλες αποφάσεις του ΣτΕ για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων του νόμου Κατρούγκαλου για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και εκτιμά ότι αυτή η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του κλάδου και έχει ιδιαίτερη συνδικαλιστική και, κυρίως, ουσιαστική σημασία για τους εργαζόμενους που αφορά. «Οι προσπάθειες θα συνεχισθούν και σε νομικό και σε συνδικαλιστικό επίπεδο σε όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν στις επιθέσεις που έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων» διευκρινίζει η Ομοσπονδία.