Ανοικτή γραμμή 
Μαξίμου, ΤτΕ, Υπουργείου Οικονομικών και SSM για να εκτονωθεί η κρίση στις τράπεζες

14/10/2018, 23:34
1

Οι τελευταίες εξελίξεις με τις τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια και την πιθανολογούμενη ανάγκη νέων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την εικόνα κατάρρευσης του χρηματιστηρίου, έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση φέρνοντας στο μυαλό ημέρες του 2015! Επιπροσθέτως έχει συνειδητοποιηθεί ότι, με βάση τα νέα δεδομένα, οι τράπεζες από μόνες τους δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν λεφτά από τις αγορές αν δεν προηγηθεί η έξοδος της χώρας και η άντληση κεφαλαίων για το Δημόσιο. Υπό το πρίσμα αυτό, με τον κίνδυνο κατάρρευσης του πιστωτικού συστήματος να επικρέμαται, και την πρόσθετη απειλή διεθνών κερδοσκόπων και Ελλήνων υπονομευτών για τους δικούς τους λόγους, επιλέγεται στρατηγικά η προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές το ταχύτερο δυνατόν!
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες, υπό την πίεση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει και των κινδύνων που συνεπάγονται για τις τράπεζες και την οικονομία, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή το Μέγαρο Μαξίμου με την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και τον SSM! Και οι τέσσερις θεσμοί από κοινού έχουν καταλήξει ως διέξοδο από την κρίση την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές τον Ιανουάριο του 2019, που θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές και των τραπεζών αμέσως μετά!
Ωστόσο, είναι προφανές πως η έξοδος της χώρας στις αγορές αρχές του 2019 δεν είναι εύκολο, ούτε απλό! Θα πρέπει προηγουμένως να έχει κλείσει ο προϋπολογισμός, να έχουν γίνει οι ενέργειες για να κατοχυρωθούν πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5%, να έχουν προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις και να έχει κλείσει οριστικά το ανοικτό ζήτημα συντάξεων και αφορολόγητου που υπό το προεκλογικό κλίμα των καιρών δυναμιτίζει την οικονομία .
Υπό αυτή την οπτική γωνία η καυτή πατάτα είναι στα χέρια καταρχήν του Μαξίμου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος όλο ψάχνει και όλο δεν βρίσκει επενδυτές. Από την άλλη πλευρά και ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται αποφασισμένος να συνδράμει στον εθνικό σκοπό, αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του SSM, ο οποίος δεν θα είναι αρνητικός εάν όλα εξελιχθούν ομαλά να δεχτεί τη χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα διασφαλίσει οριστικά την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών!