Το Χρηματιστήριο επιστρέφει: Οι λόγοι που οι ξένοι ετοιμάζονται να μπουν επιθετικά στο ΧΑ

14/04/2019, 22:57
relaxing trader

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κάτι έχει πια αλλάξει όσον αφορά στην εικόνα των ξένων για το ελληνικό χρηματιστήριο και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τις ελληνικές μετοχές!

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, κακά τα ψέματα, μπήκε και πάλι στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων οι οποίοι αισθάνονται πλέον μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά στην οικονομία και στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, ενώ σε επίπεδο Χρηματιστηρίου είναι πλέον γεγονός πως έχει πραγματοποιηθεί τα χρόνια που πέρασαν ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα λόγω της κρίσης! Αυτοί που άντεξαν, που εξυγιάνθηκαν, που εκσυγχρονίστηκαν, είναι εδώ, σε αντίθεση με πολλούς που υπό την πίεση των καιρών έβαλαν λουκέτο ή ακολούθησαν άλλη διαδρομή!

Σε απλά λόγια, το Χρηματιστήριο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν εμπεριέχει λίγες καλές μετοχές, λίγες ισχυρές εταιρείες που στην πράξη τούτο σημαίνει πως το εν δυνάμει ενδιαφέρον που τυχόν εκδηλωθεί θα αφορά σε πολύ μεγάλα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν σε σχετικά μικρό αριθμό εύρωστων επιχειρήσεων. Και στη γλώσσα της πιάτσας αυτό σημαίνει εκτίναξη των τιμών των μετόχων!

Οι λόγοι της επιστροφής των ξένων

Αλλά να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να τα βάλουμε σε μια σειρά:

Πρώτα απ’ όλα η προκήρυξη των εθνικών εκλογών όποτε αυτές και αν πραγματοποιηθούν, πιθανότατα τον Οκτώβριο, θα δώσει ένα τέλος στην πολιτική εκκρεμότητα, στην πολιτική παροχολογία που τυχόν θα οδηγήσει σε παρεκκλίσεις από την ασκούμενη σφιχτή οικονομική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση η προοπτική της επόμενης μέρας στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί προσδοκίες οι οποίες ενισχύονται από την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόωρες εκλογές. Η νομοθέτηση αυτή από την κυβέρνηση δίνει τέλος στην αβεβαιότητα και δημιουργεί σκηνικό πολιτικής ομαλότητας για την επόμενη τετραετία, που είναι ο ουσιαστικότερος παράγων της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων στην οικονομία και το χρηματιστήριο!

Οι αναβαθμίσεις και οι αξιολογήσεις

Σε επίπεδο οικονομίας, τώρα, η Ελλάδα με βάση τις αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους και τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις τόσο της οικονομίας όσο και των τραπεζών θα ανέβει επενδυτική βαθμίδα και τα ομόλογα της θα γίνουν δελεαστικά στις αγορές! Η προοπτική επιστροφής στις αγορές σε συνδυασμό με το τέλος των capital controls, τις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά και την αγορά μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ διαμορφώνουν ένα νέο εξαιρετικά θετικό σκηνικό, που σε συνδυασμό με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την έναρξη μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στη χώρα δημιουργούν την αίσθηση ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και το χρηματιστήριο επιστρέφει!!!

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι πληροφορίες που μιλούν για αναβάθμιση εκτός των άλλων και του Χρηματιστήριου, το οποίο είχε υποβιβασθεί από ώριμη σε αναδυόμενη αγορά, ενώ σε επίπεδο τραπεζών αναμένεται η επιστροφή του στον δείκτη MSCI!

Ποιες μετοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Υπό αυτό το πρίσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών, η πάλαι ποτέ ιστορική Σοφοκλέους, ξαναμπαίνει στον χάρτη! Οι ξένοι, όπως προκύπτει από αναλύσεις χρηματιστών και τραπεζιτών αλλά και από τα road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, βρίσκουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας εξαιρετικά ενδιαφέρον και τις μετοχές πολύ δελεαστικές. Κάποιοι λένε ότι οι ξένοι είναι έτοιμοι να μπουν μαζικά! Αλλά ας κρατήσουμε ακόμη μικρό καλάθι. Εκείνο, ωστόσο, που με βεβαιότητα προκύπτει είναι ότι οι επιλογές τους σε επίπεδο μετοχών είναι μετρημένες και συγκεκριμένες! Βλέπουν τράπεζες με προβολή στο μέλλον, ιδίως από τη στιγμή που επιλύεται οριστικά το ζήτημα των κόκκινων δανείων! Κοιτάνε τις επιχειρήσεις στον χώρο των νοσοκομείων, όλες τις ιατρικές όπου ήδη έχουν υπάρξει εξελίξεις, αγοραπωλησίες και υπαρκτό ενδιαφέρον των ξένων (π.χ. Υγεία)! Από εκεί και πέρα δελεαστικές φαντάζουν η Μότορ Όιλ, τα ΕΛ.ΠΕ., ο ΟΤΕ, η Jumbo, ο Μυτιληναίος, η ΓΕΚ Τέρνα και η Τέρνα Ενεργειακή, ο Άνεμος, ο ΟΛΠ, ο ΟΠΑΠ, η Aegean! Η ουσία, ωστόσο, είναι πως πέραν αυτών το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι μαζί με την ελληνική οικονομία. Το θέμα είναι να ακολουθηθεί έστω την ύστατη ώρα ο δύσκολος δρόμος, αυτός που με δουλειά, προσπάθεια, όραμα και δημιουργία οδηγεί πάντα, αργά αλλά σταθερά, στην κορυφή και στην επιτυχία!