Βασιλάκης και Περιστέρης «μπαίνουν» στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού

28/09/2019, 23:13
1-79

Η τάση που επικρατούσε όλα τα τελευταία χρόνια αναφορικά μετις επενδύσεις ήταν η αναμονή προσέλευσης ξένων κεφαλαίων! Όλοι περίμεναν τους διεθνείς επενδυτές, τους ξένους θεσμικούς οίκους να έρθουν και να τοποθετηθούν στην Ελλάδα ούτως ώστε να δρομολογηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη! Και πράγματι ήταν τέτοια η συγκυρία, πολιτική και οικονομική, η οποία δεν δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ούτως ώστε, πέραν των ξένων, να έχουν την διάθεση να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά κεφάλαια εγχώριων επιχειρηματιών! Από τη μια η βαθιά οικονομική ύφεση, τα μνημόνια και οι υποχρεώσεις στους εταίρους! Από την άλλη τα capital controls, οι ποινικές διώξεις επιχειρηματιών, οι αντιεπιχειρηματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που, μέσα από εμμονές, λαϊκισμό, ιδεοληψίες και ανικανότητα, απέτρεπε οποιονδήποτε επιχειρηματία να επενδύσει στην Ελλάδα!

Aλλαγή σκηνικού

Και τα χρόνια αυτά, τα μαύρα επιχειρηματικά χρόνια που πέρασαν, κυριάρχησαν οι νταραβερτζήδες, οι μεσάζοντες, οι άνθρωποι της εξουσίας! Σήμερα όλο αυτό το σκηνικό δείχνει να αλλάζει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις πρώτες κιόλας μέρες δείχνει ένα προφίλ ευρωπαϊκό, τεχνοκρατικό, φιλοεπιχειρηματικό! Βγάζει δείγματα δουλειάς πάνω στο τραπέζι, ήταν προετοιμασμένη να κυβερνήσει, ήρθε με νομοθετήματα και εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι πως ήδη βγήκε στις αγορές, ενώ δεν διακατέχεται από εκδικητικές διαστροφές και ρεβανσιστικές τάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κυνηγήσει κανέναν, δεν θα ζήσουμε ξανά δηλαδή ένα κυνήγι μαγισσών που βιώσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ! Και η επιστροφή στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική του ακολουθείται, αλλά και το όραμα του πρωθυπουργού για την δημιουργία μεγάλων επενδύσεων που θα φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον ούτως ώστε να επενδύσουν στη χώρα μας όχι μόνο τα ξένα αλλά και τα εγχώρια κεφάλαια τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατατεθειμένα σε τράπεζες στο εξωτερικό ή σε διεθνείς επενδύσεις!

Ανατροπή των δεδομένων

Θα αναφερθώ ειδικά στην επένδυση του Ελληνικού ούτως ώστε να καταστεί σαφές μέσα από το τεράστιο αυτό πρότζεκτ πώς και γιατί τα δεδομένα έχουν πλήρως ανατραπεί! Μέχρι πρότινος, όταν ο Σπύρος Λάτσης αναζητούσε κεφάλαια από το εξωτερικό για συμμετοχή στο πρότζεκτ, όλοι έλεγαν, οι ξένοι δηλαδή, ότι πρέπει να δουν πρώτα ελληνικά ίδια κεφάλαια για να πειστούν και να τοποθετηθούν! Και τούτο γίνεται! Η οικογένεια Λάτση μέσα από μια τεράστια αύξηση κεφαλαίου της Lamda και έκδοση ομολογιακών δανείων δείχνει αποφασισμένη να καλύψει μόνη της όλο το κόστος της επένδυσης αναλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο ρίσκο! Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς, έχει προηγηθεί από την κυβέρνηση η τακτοποίηση του Mall και η διευθέτηση του ζητήματος των Ελληνικών Πετρελαίων όπου ο όμιλος Λάτση θα κρατήσει το ποσοστό του και θα πουλήσει μέσω placement μόνο το Ελληνικό Δημόσιο.

Απεγκλωβισμός από τα βαρίδια

Και φυσικά είχαν προηγηθεί μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις και άλλες ενέργειες οι οποίες απεγκλώβισαν το Ελληνικό από βαρίδια του παρελθόντος και συμφέροντα που αποσκοπούσαν να σταματήσουν την αξιοποίησή του.
Πέρα από αυτά όμως το ζητούμενο είναι ότι ο όμιλος Λάτση βάζει τα λεφτά μολονότι η κινέζικη Fosun, που έλεγε πως θα μπει την τελευταία στιγμή, έκανε πίσω, όπως και οι Άραβες επενδυτές! Όμως το κυρίαρχο είναι πως μπαίνουν οι Έλληνες, τα λεφτά της επένδυσης καλύπτονται από Έλληνες επιχειρηματίες καθώς μετά τον Σπύρο Λάτση τοποθετούνται στην επένδυση ουσιαστικά, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου οι επενδυτές Κάτσος και Πάνος Γερμανός οι οποίοι συνολικά κατέχουν το 12,5% της Lamda. Εκτός όμως από αυτούς τους δύο επιχειρηματίες που ήταν μέτοχοι στη Lamda Developmentστο πρότζεκτ του Ελληνικού θα συμμετέχουν επενδυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι κύριοι Βασιλάκης της αεροπορικής εταιρίας Aegean, και ο κύριος Περιστέρης της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ. Οι δύο επιχειρηματίες μπαίνουν «στο κόλπο» και φαίνονται να συνδράμουν αποφασιστικά στη μεγάλη αυτή επένδυση στο πλευρό του ομίλου Λάτση! Και θυμίσω ότι ο Γ. Περιστέρης συμμετέχει μετοχικά και στην κοινοπραξία ης αμερικανικής Mohegan, η οποία είναι υποψήφια για το καζίνο του Ελληνικού που διεκδικεί μέσω του διαγωνισμού.

Πρώτα μπαίνουν Έλληνες και μετά ξένοι

Η εξέλιξη αυτή της συμμετοχής μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών στο πρότζεκτ του Ελληνικού αλλάζει τα δεδομένα και σηματοδοτεί την νέα τάση η οποία θα επικρατήσει όπου πρώτα μπαίνουν οι Έλληνες και μετά ακολουθούν οι ξένοι! Και αυτό συμβαίνει μετά από πάρα πολλά χρόνια. Και κατά τις πληροφορίες ήδη η κινεζική Fosun επανέρχεται όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους Άραβες αλλά και με πολλούς άλλους επενδυτές οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι τα πάντα αλλάζουν στη χώρα και ότι δημιουργείται ένα πολύ θετικό κλίμα για τις επενδύσεις. Και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελληνικά κεφάλαια μπαίνουν πρώτα και σε άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια και μαζί τους ακολουθούν και οι ξένοι! Αυτά, όμως, θα σας τα αποκαλύψουμε προσεχώς…