Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και Σκυλακάκη στο Ταμείο Ανάπτυξης

28/06/2020, 23:34
1

Η λαϊκή ρήση είναι σοφή: «Η φτώχεια φέρνει γκρίνια»! Και είναι απολύτως λογικό σε εποχές κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού σε εξέλιξη και τον τουρισμό να αδυνατεί κατά τα φαινόμενα να προσεγγίσει έστω και το αρνητικό σενάριο, οι φόβοι για ύφεση άνω του 10 τους εκατό να είναι ορατοί ενώ παράλληλα η αγορά να έχει στεγνώσει από ρευστότητα!
Υπό αυτό το πρίσμα στο επίκεντρο μπαίνουν αφενός οι τράπεζες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν ως προς την κεφαλαιακή τους επάρκεια λόγω της νέας γενιάς κόκκινων δανείων αλλά και της αναζωπύρωσης υφιστάμενων δανείων ήδη ρυθμισμένων. Από την απλή πλευρά η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους ούτως ώστε να καταφέρει να αντλήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όσο πιο γρήγορα, με διαφάνεια και σωστή κατανομή τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης! Όπου μετά βεβαιότητας δεν απαιτούνται ούτε 31 σοφοί ούτε 100 ειδήμονες, αλλά οργανωμένο σχέδιο και συγκροτημένοι μηχανισμοί του κράτους.

- Συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα

Υπό αυτό το πρίσμα το στέγνωμα της αγοράς προκαλεί νευρικότητα και κατ’ επέκταση μπαχαλοποίηση. Ο ένας τα βάζει με τον άλλον και ο καθένας λειτουργεί με βάση τη δίκη του οπτική και σκοπιμότητες.
Η ΤτΕ εξακολουθεί να κρατάει ανοικτό το ζήτημα της badbank και μάλιστα προσλαμβάνει ελεγκτικές εταιρίες. Το ζήτημα εντέλει δεν είναι τόσο η badbank που ενδεχομένως να είναι χρήσιμη σε δεύτερη χρονική στιγμή αλλά η εμμονή περί αυτήν και η εμμονή δημοσιοποίησης κάθε ενέργειας γύρω από αυτήν. Από την άλλη πλευρά είναι προφανές πως οι καθυστερήσεις Ζαββού προκάλεσαν ζητήματα όσον αφορά στο σχέδιο Ηρακλής και στην επίλυση των κόκκινων δανείων.
Την ίδια ώρα υπό το καθεστώς της πίεσης υπουργός βάλλει κατά των τραπεζών, τις οποίες απειλεί καθημερινά ως προς την αναγκαιότητα χρηματοδοτήσεων της οικονομίας. Και παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.
Από την άλλη, την ώρα που η κυβέρνηση νομοθετεί ούτως ώστε να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Τειρεσία ή οι ιδιοκτήτες τους είναι μαυρισμένοι, ο ΣΕΒ διά μέσου της Καθημερινής και με δήλωση του νέου προέδρου του κ. Παπαλεξόπουλου διαφωνεί και φοβάται ότι θα χρηματοδοτηθούν εταιρίες ζόμπι!!!

Η τρόικα και ο Σκυλακάκης

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση προ των ευθυνών της και του μεγάλου στοιχήματος απορρόφησης κονδυλίων από το αναπτυξιακό ταμείο προχωρεί σε δύο κινήσεις. Αναβαθμίζει τον Θ. Σκυλακάκη πιθανώς σε ρόλο αναπληρωτή υπουργού με ευθύνη τα συγκεκριμένα κονδύλια, ενώ η διαχείρισή τους επί της ουσίας θα περάσει στην τρόικα του Μαξίμου και ειδικότερα στους κ. Δημητριάδη, Γεραπετρίτη και Πατέλη!