Χ.Α: Ανοδικό ξέσπασμα 2,61 % και κλείσιμο κοντά στο "φράγμα" των 800 μονάδων

15/02/2021, 17:54
Χ.Α: Ανοδικό ξέσπασμα 2,61 % και κλείσιμο κοντά στο

Στις 797,38 μονάδες έκλεισε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 2,61% πιό πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής. 

Η αξία των συναλλαγών επανήλθε σε επίπεδα υψηλότερα της Παρασεκυής και ήταν 52,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,66%, στις 1.897,37 μονάδες, ενώ με άνοδο 1,88% έκλεισε τη συνεδρίαση ο Mid Cap, στις 1.124,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,86% στις 471,57 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν η Πειραιώς σημείωσε κατακόρυφη άνοδο με 9,25% και η Βιοχάλκο, η Alpha Bank και η Lamda κατέγραψαν κέρδη που ξεπέρασαν το 5%.

Ακολούθησε η ΔΕΗ με άνοδο +4,83% έκλεισε η ΔΕΗ, και 4,33% η Motor Oil, ενώ οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική ακολούθησαν με άνοδο πάνω από 3%.

Με κέρδη πάνω από το 2% έκλεισαν Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Eurobank, Φουρλής, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ και άνω του 1% ήταν η άνοδος των ΕΥΔΑΠ, Aegean, Coca Cola και Titan. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Η Σαράντης έκλεισε με πτώση 0,78%.

Οι βασικές παράμετροι που επηρέασαν θετικά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν η άποψη της Euroxx για θετικές αποδόσεις στις ελληνικές μετοχές, ιδιαίτερα στο β΄εξάμηνο του έτους, που υποστηρίζεται από την δυναμική αύξησης των εταιρικών κερδών αλλά και η μακροπρόθεσμη στήριξη της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σύμφωνα με την Citigroup, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ώθηση στο ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να είναι σχετικά μικρή στο συνολικό επίπεδο της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, για μικρότερες χώρες που αναμένεται να είναι μεγάλοι αποδέκτες κεφαλαίων, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο αντίκτυπος στη ζήτηση μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο.

Η αγορά, ακόμη, περιμένει τα αποτελέσματα από το σημερινό Eurogroup, όπου θα υπάρξει συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά την εποχή του COVID19.