X.A: Ανοδος 1,28% με στήριξη από τις μετοχές του FTSE 25 και την Jumbo

09/03/2021, 17:51
X.A: Ανοδος 1,28% με στήριξη από τις μετοχές του FTSE 25 και την Jumbo

Στις 837,61 μονάδες έκλεισε σήμερα, Τρίτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφοντας σημαντική άνοδο 1,28% έναντι της συνεδρίασης της Δευτέρας. 

Η αξία των συναλλαγών ήταν 76,1 εκατ. ευρώ .Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,32%, στις 2.011,33 μονάδες, ενώ στο +0,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.161,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 527,98 μονάδες.

Από τι μετοχές που διακινήθηκαν, η Jumbo ξεχώρισε όχι μόνο τόσο με την άνοδο 5,12% που κατέγραψε, αλλά και με τα πακέτα που διακινήθηκαν και ανέβασαν τον τζίρο της κατά 10 εκατ. ευρώ σχεδόν. Σημαντική ήταν και η συμβολή των μετοχών της Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, του Φουρλή και της Ελλάκτωρ, που σημείωσαν κέρδη άνω του 3%, Κέρδη 2,06% παρουσίασε ο ΟΤΕ.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Coca Cola, Eurobank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Σαράντη, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan και ΕΧΑΕ. Αντίθετα, η ΟΠΑΠ, Aegean, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με ήπιες απώλειες, με την Alpha Bank να καταγράφει σημαντική πτώση 1,35% και την Πειραιώς να παρουσιάζει περαιτέρω απώλειες, ι 3,80%.

Είναι φανερό ότι για να ενισχυθεί αυτή η ανοδική κίνηση θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με τα της πανδημίας που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία. Ακόμη σημαντική θα είναι και η συμβολή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Η πιθανότητα αυτή που εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει την αγορά, φαίνεται σταδιακά να συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού αρχίζει να ομαλοποιείται.

Σε αυτό το σενάριο ποντάρει και η HSBC, η οποία προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση της στάσης της για τις ελληνικές μετοχές τονίζοντας ότι βλέπει επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα.