Χ.Α: Το limit down της Πειραιώς οδήγησε σε βύθιση 2,54%

19/04/2021, 17:40
Χ.Α: Το limit down της Πειραιώς οδήγησε σε βύθιση 2,54%

Στις 875,76 μονάδες έκλεισε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρρουσιάζοντας πτώση 2,54% έναντι της Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,69%, στις 2.117,49 μονάδες. Ο δείκτης MidCap έκλεισε με απώλειες 1,46% , στις 1.261,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,63% στις 559,29 μονάδες.

Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίαςσης της Δευτέρας ήταν η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πεοραιώς , η οποία λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης "κλείδωσε" στο στο -29,97%. Η μετοχή σταθεροποιήθηκε στην τιμή των 3,35 ευρώ, εν αναμονή του ανοίγματος των βιβλίων προσφορών, από Τετάρτη 21 ως Παρασκευή 23 Απριλίου, το οποίο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί από το εξωτερικό θα καθορίσει και την τιμή στην οποία θα αγοράσουν μετοχές και οι υφιστάμενοι επενδυτές.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, εκτός από το limit down της Πειραιώς, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 6,1%, η Εθνική, η Alpha Bank και Aegean σημείωσαν πτώση που υπερέβη το 5% και οι Eurobank και Φουρλής το 4%. Άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Λάμδα.

Ισχυρή, άνω του 2%, ήταν και η πτώση σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Titan, ενώ κάτω του 1% έλεγξαν τις απώλειες τους οι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Αντίθετα, η Coca Cola και η Jumbo κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,33% και 1,23%, αντίστοιχα, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο +0,52%.

Εκτός από την Πειραιώς και την αρνητική πορεία των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών στην μεγάλη πτώση της αγοράς συνέβαλε και η πορεία ορισμένων τίτλων που, είτε είχαν υπεραποδώσει τις προηγούμενες ημέρες είτε έχουν εξελίξεις μπροστά τους που μπορούν να είναι αρνητικές.

Σύμφωνα, πάντα, με τους αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη τάση του γενικού δείκτη παραμένει ανοδική. Ειδικά στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οι επιχειρηματικές εξελίξεις, τα αποτελέσματα και οι μετοχικές αλλαγές, κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον της αγοράς