Χ.Α: Υποχώρηση 0,15% λόγω έντονης μεταβλητότητας

21/04/2021, 18:02
Χ.Α: Υποχώρηση 0,15% λόγω έντονης μεταβλητότητας

Στις 875,44 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, Τετάρτη, κατά 0,15% πιό κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 109,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,23%, στις 2.120,24 μονάδες,. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε με κέρδη 0,67%, στις 1.276,19 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 576,30 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Πειραιώς για μια ακόμη φορά, έκλεισε με απώλειες 23,70%. Η Motor Oil υποχώρησε κατά 3,38% και η Εθνική και ΟΠΑΠ ακολούθησαν με πτώση 2,65% και 2,18% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά ξεχώρισαν η Βιοχάλκο με κέρδη 6,44%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με +4,10%, την Alpha Bank με +3,22% και τον Ελλάκτωρ στο +2,05%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Eurobank, Titan και ΕΥΔΑΠ, ενώ χωρίς μεταβολή έκελισαν οι Φουρλής, ΔΕΗ και Aegean.

Δύο αντίρροπα χαρακτηριστικά έδωσαν τον τόνο της σημερινής συνεδρίασης. Το ένα είναι η έντονη μεταβλητότητα με τις εναλλαγές προσήμου και το άλλο η αντοχή ορισμένων τίτλων σε πιέσεις, κάτι που είναι σύνηθες στις τελευταίες συνεδριάσεις. Μάλιστα, στο τελευταίο πτωτικό διήμερο, αντοχή έδειξαν οι τίτλοι της Eurobank (και της Alpha Bank δευτερευόντως), όσο και εκείνη του Μυτιληναίου (και τις προηγούμενες ημέρες της Coca Cola)

Σύμφωνα, δε, με τους αναλυτές, πέραν της ισχυρής πτώσης της Δευτέρας, η αγορά το διήμερο που επακολούθησε απέδειξε ότι διαθέτει τις δυνάμεις για να κρατήσει τη διόρθωση σε ένα εύρος που δεν θα "διαρρήξει" τη θετική βραχυπρόθεσμη εικόνα του. Εάν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί ένα θετικό σενάριο αναβάθμισης αρκετών τίτλων, οι εισροές που θα υπάρξουν στο χρηματιστήριο θα λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε να περάσει ο γενικός δείκτης εκ νέου πάνω από τις 900 μονάδες. Παράλληλα και η εικόνα στον κλάδο των τραπεζών θα είναι πιο ξεκάθαρη, ώστε να μπορεί να εξαχθεί ένα σαφές συμπέρασμα για την πορεία του χρηματιστηρίου.