Χ.Α: Σε πτώση 0,47% οδήγησε η διελκυστίνδα ανοδικών και πτωτικών τάσεων

13/07/2021, 18:04
Χ.Α: Σε πτώση 0,47% οδήγησε η διελκυστίνδα ανοδικών και πτωτικών τάσεων

Στις 869,72 μονάδες έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,47% πιό κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 316,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,76%, στις 2.098,93 μονάδες. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλιαοποίησης (Mid Cap) έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 1.388,95 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 555,26 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 6,15%, με την Aegean να κλείνει στο -3,55%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Jumbo, Πειραιώς, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ και Titan.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank, με την Motor Oil να κλείνει χωρίς μεταβολή.

Αντίθετα, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ έκλεισαν με μικρά κέρδη, με τις Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Alpha Bank και Coca Cola να ακολουθούν με άνω του 1% κέρδη. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 3,22%.

Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η ανάπτυξη δυο αντιρρόπων δυνάμεων, μίας ανοδικής με επίκεντρο την Εθνική και την Coca Cola και μιας πτωτικής με ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, η οποία και υπερίσχυσε ελαφρώς για να οδηγηθεί ο Γενικός Δείκτης σε απώλειες. Αλλο χαρακτηριστικό ήταν το rebalancing στην Alpha Bank ετο οποίο και κτόξευσε τον τζίρο της αγοράς.

Η Alpha Bank εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της αγοράς, καθώς για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση διακίνησε τα 222 εκατ. από τα 240 εκατ. τεμάχια του όγκου. Ενθαρρυντικό για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία από αύριο θα ενταχθεί στον standard δείκτη των αναδυόμενων αγορών του MSCΙ,

Η συναλλακτική άπνοια αυτή οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές στις αυξήσεις κεφαλαίου και τις ομολογιακές εκδόσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο τρίμηνο και έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος της ρευστότητας. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραλείψει το γεγονός ότι αποτελεί ένα δείγμα επιφυλακτικότητας νέων κεφαλαίων για μια αγορά που έχει μείνει πίσω στον αγώνα ανατροπής των απωλειών της πανδημίας.