Χ.Α: Super Thursday με +1,07% για την αγορά και +2,74% για τράπεζες λόγω EKT

16/12/2021, 17:14
Χ.Α: Super Thursday με +1,07% για την αγορά και +2,74% για τράπεζες λόγω EKT

"Φτερά" στις τραπεζικές μετοχές, που "τράβηξαν" ανοδικά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς έδωσε, σήμερα Πέμπτη, πρωτίστως  η απόφαση της ΕΚΤ αλλά και δευτερευόντως των Κεντρικών ραπεζών της Αγγλίας, της Νορβηγίας και της Fed, που έχουν στόχο την νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια στόματος Λαγκάρντ ανακοίνωσε την περαιτέρω επιβράδυνση των αγορών ομολόγων σε ό,τι αφορά το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το γνωστό PEPP, καθώς πασχίζει να βάλει ένα τέλος στο ράλι του πληθωρισμού. Μάλιστα, στο τέλος του Μαρτίου του 2022, αποφάσισε να σταματήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ειδική αναφορά στην Ελλάδα, η οποία και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι αγορές ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Προφανώς η ΕΚΤ, έλαβε σοβαρά υπ όψη της για την απόφαση αυτή και την άποψη του ΔΝΤ, το οποίο χθες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα εκμηδενίσουν τον αντίκτυπο των αυξημένων δημοσιονομικών δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης]και θα εντείνουν και πάλι τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών, σε μια χρονική στιγμή που το παγκόσμιο χρέος ανέρχεται στο 256% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed, χθες κατά τις 10.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, δια στόματος Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε την επιτάχυνση του τερματισμού του προγράμματος της τόνωσης της οικονομίας και ταυτόχρονα τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022. Η εξέλιξη αυτή γύρισε κατά 180 μοίρες την μέχρι τότε πορεία στην Wall Street, οδηγώντας σε κέρδη τους βασικούς δείκτες και ιδιαίτερα τις Big Tech.

Super Thursday - όπως τη βάφτισαν οι αναλυτές, διεθνώς - για τις αγορές σήμερα, και, όπως είναι ευνόητο και για την ελληνική αγορά που αντέδρασε έντονα θετικά, στις ευοίωνες- όπως αξιολογούνται- ειδήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892,83 μονάδες, κατά 9,47 μονάδες ή 1,07% πιο πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης με την αξία των συναλλαγών να ξεφεύγει από τα όρια των 45-55 εκατ. ευρώ και να φθάνει στα 65,08 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 580,91 μονάδες με άνοδο 2,74% σε σχέση με την Τετάρτη. Και οι τέσσερεις εισηγμένες συστημικές τράπεζες έκλεισαν με μεγάλη άνοδο. Στο +2,79 η Εθνική, στο +3,02% η Alpha Bank, στο +1,53 η Πειραιώς και στο +2,87 η Eurobank.

Από τους επιμέρους δείκτες, αυτός της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,22%, στις 2.119,64 μονάδες. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,41% στις 1.497,26 μονάδες.

Σημαντική ήταν ακόμη η άνοδος των Βιοχάλκο, ElvalHalcor , ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development.