ΧΑ: Στον αστερισμό των τραπεζών και των big deals!

21/02/2022, 15:06
ΧΑ: Στον αστερισμό των τραπεζών και των big deals!

Οι αναβαθμίσεις, οι αυξήσεις σε τιμές - στόχους, τα success stories Εθνικής - Πειραιώς, η Fairfax και η Eurobank!

Σε μια χρηματιστηριακή αγορά που ακολουθεί τη δική της αυτόνομη διαδρομή και ελάχιστα έως καθόλου δεν επηρεάζεται από τις κινήσεις των ξένων χρηματιστηρίων έχοντας καταγράψει από την αρχή του χρόνου ιστορικά υψηλά από τον Δεκέμβριο του 2014, αδιαμφισβήτητες πρωταγωνίστριες αναδεικνύονται οι τράπεζες!

Και δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές αλλά και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αυξάνουν τις τιμές στόχους των τραπεζών ή ακόμη και προβαίνουν σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας όπως χαρακτηριστικά προέβη την Παρασκευή το βράδυ ο οίκος Fitch!

Και το γεγονός είναι πως την ώρα τούτη οι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούν στην κυριολεξία μια απόβαση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αποκτώντας πακέτα μετοχών και αυξάνοντας τη θέση τους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στα επίπεδα του 5% και άνω!

Η τρέλα για αγορά τραπεζικών μετοχών αποδίδεται αφενός στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων τους και την δυναμική επέκτασης τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, αφετέρου στην πρωτοφανή κεφαλαιακή τους επάρκεια ειδικά μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ της τρ. Πειραιώς (1,3 δις.) και της Alpha (800 εκατ.)

Επιπροσθέτως το τραπεζικό σύστημα έχει μπροστά του μεγάλα success stories, με πρώτο την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής τράπεζας μέσα από την διάθεση του 20%-30% των μετοχών από το ΤΧΣ, σε Άραβες, Ολλανδούς και Έλληνες επενδυτές, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την άνοιξη αφού πρώτα ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, ενώ αμέσως μετά θα επακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1 δις. ευρώ!

Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί περί τα τέλη του έτους και η Τρ. Πειραιώς όπου και εδώ το ΤΧΣ θα διαθέσει ένα μέρος από τις μετοχές που κατέχει στην τράπεζα (27%)!

Επιπροσθέτως στο τραπεζικό σύστημα ενδιαφέρον θα έχουν οι εξελίξεις γύρω από την Eurobank, καθώς ήδη φημολογείται ότι το Fairfax σκοπεύει σταδιακά να αποεπενδύσει, ενώ στην αγορά ακούγονται σενάρια για επανάκαμψη του ενδιαφέροντος από τον Σπύρο Λάτση!

Την ίδια ώρα στην χρηματιστηριακή αγορά κυκλοφορεί η πληροφορία ότι επίκεινται δύο big deals, δύο επιχειρηματικές συμφωνίες, εξαγορές ή συγχωνεύσεις που θα διαμορφώσουν θετικό κλίμα και θα εκτινάξουν τις τιμές.

Και υπό αυτή την έννοια η αγορά κινείται τις τελευταίες μέρες υπό την επήρεια των φημών για εξαγορές, με τα σενάρια να «δίνουν και να παίρνουν» για deals που λιγότερο ή περισσότερο αφορούν τον όμιλο Βιοχάλκο, τα Πλαστικά Θράκης, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τους μεγάλους εργοληπτικούς ομίλους, την Μότορ Όιλ, τα κανάλια Alpha και Star, την BC Partners και τον Νίκο Σταθόπουλο, καθώς και την Goldman Sachs που την ώρα τούτη «κινεί τα νήματα» στο ελληνικό Χρηματιστήριο και βάζει τη σφραγίδα της στις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και τα εμβληματικά success stories!