Με την πρώτη «κανονιά» τα ξένα funds το έβαλαν στα πόδια!

02/03/2022, 10:31
Με την πρώτη «κανονιά» τα ξένα funds το έβαλαν στα πόδια!

Το «άδειασμα» στις τράπεζες και οι ευθύνες των διοικήσεων και των συντονιστών έκδοσης που δεν δέσμευσαν τους ξένους επενδυτές οι οποίοι μπήκαν στις ΑΜΚ!

Το «άδειασμα» που παρατηρήθηκε ιδίως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στις τράπεζες και την Coca Cola, αλλά και η αθρόα προσφορά μετοχικών τίτλων της ΔΕΗ με το που ξέσπασε η κρίση αλλά και σε άλλους πολλούς μετοχικούς τίτλους, έρχεται να καταδείξει ότι η συμμετοχή και παρουσία των ξένων «θεσμικών» επενδυτών, επί της ουσίας πρόκειται για καθαρούς κερδοσκόπους, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι.

Και τούτο διότι τα ξένα funds, με την ίδια ευκολία που μπαίνουν, έτσι και βγαίνουν μόλις επιδεινωθεί το κλίμα, ιδίως μάλιστα όταν καταγράφουν κέρδη και υπεραξίες, όπως στην προκειμένη περίπτωση από τις τράπεζες όπου και τοποθετήθηκαν είτε μέσω της αγοράς σε χαμηλές τιμές, είτε μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου – μαμούθ που πραγματοποιήθηκαν σε Alpha bank και Τρ. Πειραιώς.

Και εδώ, στην προκειμένη περίπτωση εγείρεται και ζήτημα ευθυνών διότι θα έπρεπε οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και οι συντονιστές της έκδοσης να είχαν εκ των προτέρων διασφαλίσει τη μακροχρόνια παρουσία των ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και όχι όλοι μαζί οι ξένοι, στο πρώτο μπαμ που ακούστηκε στην Ουκρανία να βγαίνουν και να «χώνουν» τα χαρτιά που έχουν στην αγορά και έτσι να συντελείται ελεύθερη πτώση των τιμών, δυσανάλογη με εκείνες της Wall Street και των λοιπών ξένων χρηματιστηρίων.

Επιπροσθέτως, είναι λογικό σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να δρουν οι κάθε λογής υποτιμητές κερδοσκόποι, που μέσα από τη σκόπιμη διαρροή αρνητικών ειδήσεων παίζουν ανάποδα την αγορά και επιβαρύνουν το κλίμα, αποσκοπώντας σε ίδιον όφελος!

Υπό την έννοια αυτή οφείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διενεργήσει ελέγχους και να προσπαθήσει να περιορίσει το φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που για μια ακόμη φορά παίζουν οι γνωστοί-άγνωστοι κύκλοι, κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή κερδοσκόποι και καταστροφολόγοι