Wood: Αυξάνει τις τιμές – στόχους για Motor Oil και ΕΛΠΕ – Σύσταση «buy»

06/06/2022, 14:02
Wood: Αυξάνει τις τιμές – στόχους για Motor Oil και ΕΛΠΕ – Σύσταση «buy»

Η σύσταση για «αγορά οφείλεται στα αυξημένα περιθώρια διύλισης και στην ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς.

Σε αύξηση των τιμών – στόχων για τις μετοχές των Motor Oil και ΕΛΠΕ προχωρά η Wood & Company, με σύσταση αγορά (buy).

Ειδικότερα, η Wood δίνει τιμή – στόχο τα 21,3 ευρώ από 17,8 ευρώ προηγουμένως για τη Motor Oil και τα 8,29 ευρώ από 6,9 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood, η σύσταση για «αγορά οφείλεται στα αυξημένα περιθώρια διύλισης και στην ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς. Οι καλύτερες ταμειακές ροές θα πρέπει να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο στις αποκτηθείσες όσο και σε νέες επενδύσεις, ενώ οι ρυθμιστικές αλλαγές και οι επενδύσεις σε υποδομές ενισχύουν τις προοπτικές του κλάδου.

«Βλέπουμε να συνεχίζεται η υψηλή ροή μερισμάτων, παρά τις υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες, ένας ακόμη λόγος για να μας αρέσουν αυτές οι εταιρείες. Τα περιθώρια ρεκόρ, αν και περιμέναμε μια σταθερή ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους, έφτασαν τα 25 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο του 2022, ενώ η πρόβλεψή μας για το σύνολο του έτους είναι τώρα 13,1 δολάρια το βαρέλι», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Ανάκαμψη στην αγορά πετρελαίου

Η ζήτηση πετρελαίου στην Ελλάδα το 2021 εξακολουθούσε να είναι κατά 14% χαμηλότερη από ό,τι το 2019, καθώς η ανάκαμψη καθυστέρησε λόγω της αδύναμης τουριστικής περιόδου. H Wood αναμένει πλήρη ανάκαμψη το 2022, με υψηλότερες εγχώριες πωλήσεις για αμφότερες τις εταιρείες.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ελλάδα είναι μικρές αφού σε μεγάλο βαθμό η χώρα είναι απομονωμένη, αν και τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου και ημιτελών προϊόντων, και ως εκ τούτου χρειάστηκε να αλλάξουν τη βάση εφοδιασμού.

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας φιλόδοξος εθνικός στόχος που αυξάνει την ανάγκη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αμφότερες οι εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αν και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν την πραγματική διύλιση και τα περιθώρια, η επίδραση είναι ασήμαντη σε σύγκριση με τα τρέχοντα περιθώρια. Μόλις εξομαλυνθούν τα περιθώρια, αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντικό ζήτημα.

«Παρά τους φιλόδοξους επενδυτικούς στόχους, αναμένουμε τόσο εταιρείες να συνεχίσουν να καταβάλλουν ελκυστικά μερίσματα», σημειώνουν οι αναλυτές.